Falunap 2016

Mint évek óta hagyományosan, a 2016. június 18-án megrendezett Falunap egyik legjelentősebb eseménye ezúttal is a fogathajtás volt a Királyi Lovas Klub szervezésében.

Minden évben van valami újdonság, valami érdekesség a fogathajtásban, az egyes- és kettes fogat mellett van már pónihajtás, vadászhajtás, hátas hajtás, részt vesznek az eseményen a felnőtt férfiak mellett hölgyek és gyerekek is. Az idén a kettesfogatosok versenyében 1. helyezett lett Gyenis Roland, 2. Kozma Ferenc, 3. Kőhegyi Tamás. A pónihajtásban 1. helyezett Mihálovics Gábor, 2. Heiszler Máté. 3. Kőhegyi Tamás. Hátas hajtásban 1. helyezett Betlehem Mónika, 2. Erős Kata, 3. Németh Alexandra. Kettes vadászhajtásban 1. helyezett ifj. Palotai Tibor, 2. id.Gyenis István, 3. Kőhegyi Tamás. Póni vadászhajtásban 1. helyezett Mihálovics Gábor, 2. Heiszler Máté, 3. Kánya Gyula. Hátas vadászhajtásban 1. helyezett Németh Alexandra, 2. Betlehem Mónika, 3. Kőhegyi Tamás. Különdíjat kapott a legfiatalabb hajtó, Kövesi Regina (13 éves), a legfiatalabb segédhajtó, Növényi Norman (9 éves), a legfiatalabb hátas versenyző, Kovács Szabina (10 éves), a legfiatalabb fiú hátas versenyző, Keczeli Balázs (15 éves) és a legidősebb női hajtó Kánya Gyuláné, Kati néni. A fogathajtás szervezői Ormódi Melinda és Mihálovics Gábor segítőikkel, Hollósi Richárddal és Kaszás Viktóriával mindig nagy gondot fordítanak a szívélyes fogadtatásra és a jó hangulatra is, így minden fogatost ebéddel és egy-egy üveg finom borral vendégeltek meg. A verseny természetesen nemcsak a résztvevőknek, hanem a nézőknek is nagyon szórakoztató, kellemes időtöltés volt.

A Falunapról készült képes beszámoló ide kattintva tekinthető meg.

Mint minden falunapon, az idén is igyekeztünk a gyerekek kedvére tenni, így sok különböző játékot biztosítottunk részükre. Kézműves sátorban szorgoskodhattak az ügyes kezűek, a kisebbek a légvárban és a trambulinon jól kiugrálhattál magukat, kisvasúton utazgathattak, és vidám figurákat festethettek az arcukra. A nagyobbacskák választhatták a biztonságos quadozást és a kismotorozást, de a legnagyobb sikere talán a bringóhintónak volt, melyen körbe-körbe tekerhettek az iskolaudvaron. Reméljük, hogy az ajándék lufikkal is sikerült sokaknak örömet szereznünk.

Szívből köszönjük a Királyegyházai Nyugdíjas Klub tagjainak, hogy a délutáni fellépésre való készülés sem akadályozta meg őket abban,hogy kora reggeltől gyúrták, sütötték a lángost, hogy a délelőtt során senki ne maradjon éhes.

A főzőversenyre jelentkező vállalkozó kedvű szakácsok, csapatok részére biztosítottuk az alapanyag legfontosabb részét, a húst, és a legfinomabb remekműveket értékes és vicces ajándékokkal jutalmaztuk. A szakavatott zsűri tagjai – Hollósi Jánosné, Kaczor Péter, Pintér Tibor, Kiss Cecília és Kovács Zoltán – végigkóstolták az összes pályamunkát majd úgy döntöttek, hogy a legízletesebbre a Királyegyháza SE főztje sikerült. Ezek szerint a fiúk nemcsak focizni, hanem főzni is jól tudnak, gratulálunk hozzá!

A falunapi rendezvényen megjelent helyi lakosokat és meghívott vendégeinket is ebéddel kínáltuk, melyhez ki-ki – ízlése szerint – elfogyaszthatott egy dobozos sört vagy egy ásványvizet.

A falunapon a színpadi program 14.00 órakor az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. Szabó Zsófi művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, majd Palkó Ottó alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt. A legünnepélyesebb pillanatok következtek ezután, amikor Királyegyháza legifjabb polgárait köszöntöttük. Az idei évben eddig három kisbaba születetett a faluban: Rácz Emili (január 17-én), Gál Lívia Cintia (április 17-én) és Keszthelyi Gábor (június 1-jén). A babaköszöntéssel célunk, hogy megmutassuk és kifejezzük, mennyire fontos és komoly eseménynek tartjuk a családalapítást. Az ünnepelteket ezúttal is oklevéllel, virágcsokorral és egy-egy tízezer forintos vásárlási utalvánnyal ajándékoztunk meg. Az oklevélen G.B. Shaw gondolata szerepel: „A családalapítás a legnagyobb szolgálat, melyet ki-ki hazája és az egész emberiség javáért tehet.” Ennek a gondolatnak jegyében biztatjuk továbbra is a helyi fiatalokat, vállaljanak gyereket, és mi tőlünk telhetően segítjük, támogatjuk őket a gyermeknevelés felmerülő nehézségeikben többek között a nagyon sikeres Baba-mama Klub működtetésével.

Az újszülöttek ünneplése után a Nyugdíjas Klub énekkarát hívta színpadra Szabó Zsófi. Először Papp Zoltánné Rózsika néni elmondta Ady Endre: A grófi szérűn című versét, majd nótacsokrot adott elő a kórus, és a végére hagyták a csattanót, a meglepetést, amikor két bátor férfi ragadta magával a közönséget közvetlen és nagyon magabiztos előadásával. Az óvodások szintén nagyon színvonalas műsorral készültek a nagy napra, a gyermekjátékok, énekek versek mellett nagyon kreatív élőképeket mutattak be. A megnyitót az iskolai néptánccsoportjaink fergeteges tánca zárta, melyre Tóth Réka tanárnő készítette fel a gyerekeket.

A falunapi program szervezése során arra törekedtünk, hogy olyan fellépőket hívjunk, akik színvonalas és valódi szórakozási lehetőségeket nyújtó műsorral lépnek színpadra. Idén a mulatós zene kategóriában Kaczor Ferit és a Kredenc együttest állítottuk a színpadra, de becsempésztünk egy kis komolyzenét is a Grácia hegedűtrió által előadott feldolgozásokban. A rendezvény szórakoztató jellegére tekintettel azonban ők is a könnyedebb stílust részesítették előnyben, és jól ötvözték a komoly és népszerű zeneszámokat. Mindamellett a szép fiatal hölgyek – akik mindannyian doktori címmel rendelkeznek hegedűből – elegáns megjelenésükkel valódi minőséget képviseltek. Érdekességként megemlítem, hogy a három fellépő közül ketten aznap délben vehették át a doktori címet jelentő oklevelet, és a diplomaosztóról indultak egyenesen hozzánk, ezzel is bizonyítva elhivatottságukat.

Ahogyan arra előzetesen is készültünk, a legnagyobb érdeklődésre számot tartó műsorszám a Delta zenekar fellépése volt, akik fergeteges hangulatot teremtettek közvetlen stílusukkal, élő produkciójukkal. Flipper, azaz Horváth László már jól ismeri a helyi közönség igényeit, és ennek megfelelően biztosította a késő éjszakába nyúló bálon a talpalávalót. A tűzijátékot a meghirdetett esti 21.00 órakor még nem tudtuk elindítani, mert a fényviszonyok ekkor még nem voltak megfelelőek, de akik megvárták a sötétet, igazolhatják, hogy megérte a türelem, hiszen csodálatos látványban lehetett részünk.

Külön köszönöm a Polgárőreinknek, hogy nemcsak nappal biztosították ezúttal a rendezvény nyugalmát, de az éjszakába is ott maradtak, és a sátorra és a berendezésekre is vigyáztak a falunapot megelőző és követő éjszakákon át. ezzel megkönnyítették a dolgunkat, hiszen előző nap be tudtuk szerelni a technikát és csak másnap kellett lebontanunk.

Köszönöm mindenkinek, akinek, bármilyen módon elősegítette a Falunap megrendezését: dekorációt készített, takarított, székeket, asztalokat pakolt, sütött-főzött, vagy csak ötleteket és biztatást adott.