Környezetvédelmi beruházás

Széleskörű társadalmi egyeztetést követően, a hatósági engedélyek birtokában, 2014 végén fejeződött be a Királyegyházai Cementgyár másodlagos tüzelőanyag beruházása. Az így megépült nyersanyagtároló és a hozzá kapcsolódó feladószalag lehetővé teszi, hogy a szűken vett régió máshol már nem hasznosítható hulladékát tisztított, aprított formában tüzelőanyagként használják fel.

Közel 700 millió forintból, két éves előkészítő munkát követően, nem egészen fél év alatt épült meg a Királyegyházai Cementgyár másodlagos nyersanyagtárolója és a hozzá kapcsolódó zárt feladószelvény, amelyet december 4-én avatott fel Thomas Spannagl, a LAFARGE Közép-Európai Klaszter vezérigazgatója és Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára. A beruházás nagyságát mutatja, hogy a 3 perc autóútra található szentlőrinci Eszterházy Egészségközpont 1 milliárd forintba került. A megnyitót sok hivatalos személy és a helyi közösség számos képviselője is megtisztelte jelenlétével.

A Királyegyházai Cementgyár egy újabb mérföldkőhöz érkezett a mai napon. Ezzel a környezetvédelmi beruházással a LAFARGE is közelebb került Fenntarthatósági Ambícióinak megvalósításához. Kiemelt célkitűzése, hogy a nem fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának arányát, csoport szinten, 2020-ra 50 százalékra növelje, ezzel is hozzájárulva a körkörös gazdaság építéséhez. Továbbá az 1990-es évhez képesti tonnánkénti CO2 kibocsátást további 33 százalékkal kívánja csökkenteni.”- mondta el az avató ünnepségen Thomas Spannagl.

Ez a beruházás kiemelt jelentőségű abból a szempontból, hogy a környezetvédelem jegyében és a megújuló energiaforrások használatával jött létre. A cég filozófiája teljes mértékben összhangban van a kormány ipari szektorra vonatkozó stratégiájával. Bízom abban, hogy az építőipar jövőbeni továbbfejlődése hozzásegíti az üzemet a további sikerekhez. ” – tette hozzá Dr. Lenner Áron Márk a kormány helyettes államtitkára.

A 937 négyzetméter alapterületű, 11 méteres magasságú csarnok három-négy anyagkör egyidejű tárolását teszi lehetővé, amelyek a Schenk adagoló- és Beumer zárt feladószerkezeten keresztül jutnak a megfelelő hőmérsékletű égetési ponthoz. A kivitelezett villamossági és technikai eszközöket magyar szakemberek közreműködésével telepítették. A csarnok kiegészült egy híddal is, amely a gyár mellett húzódó vályogvető árkon keresztül biztosítja az eljutást a csarnokba a gyár területéről.

Cementben újjászülető másodlagos tüzelő- és nyersanyagok

A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a világban és Magyarországon is általános gyakorlat szerint, olyan hulladékot dolgozzanak fel, amelyek máshol anyagukban már nem hasznosíthatók, ugyanakkor alkotóelemeik, illetve fűtőértékük miatt értékes tüzelőanyagot jelentenek a cementipar számára. A régióban az ilyen jellegű termékek előállításában vezető szereppel bír a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program kökényi hulladéklerakó- és feldolgozó üzeme. Közreműködésével nagyban javul a környék hulladékgazdálkodása, hiszen az üzemben a cementgyári hasznosításra alkalmas aprított hulladék nem depóniára, lerakókba kerül, hanem teljes egészben beépül a cementgyártás gyártásközi termékébe, a klinkerbe. A már nem hasznosítható gumiabroncs és annak aprítékai szintén kiváló tüzelőanyag a cementgyár számára fűtőértéke miatt. 2014 áprilisában, próbaüzem keretében kezdte meg ennek az anyagkörnek a hasznosítását az üzem.

A tüzelőanyagok megközelítően 2000 Celsius fokon egy légtérben égnek el a többi felhasznált alapanyaggal, ezért a klinkerben oldhatatlan kötést alkotnak, azaz gyakorlatilag nincs mellékterméke az eljárásnak.