Király Gym

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2014. december 1-jén 16 órakor a Király Gym avatására az önkormányzat melletti volt szolgálati lakásból kialakított konditeremben.

Az ötlet

Hosszú út vezetett idáig. A konditerem megvalósulása a fiatalok egy csoportjának kezdeményezéséből eredt, amikor két évvel ezelőtt Kótai Krisztián megkeresett egy ötlettel és egy kéréssel. Elmondta, hogy a segítségemet kéri abban, hogy kapjanak egy termet, vagy bármilyen használható helyiséget, amelybe ők néhányan egy helyre összegyűjthetnék az otthon használatos egyénileg beszerzett, készített sporteszközeiket. Így mindenki használhatna több különböző gépet, és együtt edzhetnének. Azt is elmondta, hogy szívesen segédkeznének a helyiség kialakításában, ha felújításra lenne szükség, sőt a fenntartás költségeihez hozzájárulnának. Megosztottam ezt a kérést a kuratóriumi társaimmal és Grím Ferenc polgármesterrel, és arra gondoltunk, hogy az önkormányzat mellett üresen álló volt szolgálati lakást lehetne talán használhatóvá tenni, mely ötletnek a fiatalok nagyon örültek, és keresni kezdtük a megoldásokat a fűtés és egyéb elengedhetetlen berendezések szempontjából.

A lehetőség

Mindeközben egy másik (TÁMOP 5.5.1 – Cssaládi, közösségi programok…) pályázat megvalósítási szakaszában voltunk, így a munkánkat segítő pályázatíró cég munkatársaival beszélgetve tudomásomra jutott, hogy épp aktuális egy kiírás, melynek paraméterei megfelelnek a mi tervünknek. Sajnos, a határidőig már csak alig egy hét állt rendelkezésünkre, ezért azonnal cselekedni kellett. Szerencsére a hírre nagyon rugalmasan reagált minden érintett, így egy hetes éjszakai műszak alatt tető alá hoztuk a pályázatot. A konditerem kialakításán kívül egy akut problémát is igyekeztünk megoldani: a sportöltöző felújítását. Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy Krisztián, Grím Ferenc, a pályázatíró cég munkatársai, az építészek, kivitelezők, műszaki szakemberek – idegenek, akik megértették, hogy napközben máshol dolgozunk, ezért este 10 után tárgyalunk – folyamatosan élő online kapcsolatban voltunk. Ezek után nagy örömmel töltött el bennünket, hogy sikerült határidőre beadni az összes – félelmetes mennyiségű – szükséges dokumentumot, és a pályázatunkat befogadták. Persze ennél is nagyobb volt az öröm, amikor majd egy évvel később megtudtuk, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal határozott: nyertünk bruttó 17 218 483 forintot, kezdődhet a megvalósítás. Ebbe a pályázatba sajnos nem fért bele a sportöltöző tetőszerkezetének a felújítása, de ezért nem akartunk lemondani az egészről, így annyit tettünk bele, amennyit lehetett. (Szerencsére, mert azóta az önkormányzat segítségével ez a probléma is megoldódott.)

A megvalósítás

A magam részéről elég nehezen viselem, hogy bizonyos pályázatokban – így ebben is – nagyon lassú a folyamat, még annak ellenére is, hogy a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és Királyegyháza Önkormányzata támogató magatartásának köszönhetően nem gördültek akadályok az előfinanszírozás elé; a műveletek, beszerzések dokumentálása, rendszeres ellenőrzése, az ezekre szabott határidők sok-sok türelmet, kitartást, utánajárást igényelnek minden résztvevő részéről. Még el sem kezdődött a beruházás, máris lehetőség nyílt egy másik pályázat beadásával a terem berendezésére, és a csapatmunka megint nem maradt el. Mindenki tisztelettel, egymás munkájának megbecsülésével és fegyelmezetten állt a feladathoz. Krisztián volt az, aki összeállította a gépek, eszközök listáját, hogy az minél inkább megfeleljen az igényeiknek és a pályázati kiírás paramétereinek is. Én koordináltam a folyamatokat, a kuratóriumi társaimmal, a polgármesterrel és a pályázatíró cég munkatársaival együttműködve gördülékenyen működtek a döntési folyamatok, és ismét nyertünk: ezúttal kétmillió forintot eszközökre.

Együttműködések

Aztán amikor már látványossá vált a dolog, szépült a ház, egyre többen kezdtek érdeklődni a nyitásról. Borza Benjámin felajánlotta, hogy rajzaival szívesen hozzájárul a dekoráláshoz. Örültünk és biztosítottuk a lehetőséget, hogy Benji alkosson, mert ezzel is azt szerettük volna elérni, hogy a terem igazán helyi és egyedi legyen! Hosszú hetek aprólékos munkájának eredményeként elkészült a dekoráció, mely a stílusos rajzok mellett a KIRÁLY GYM feliratot és a FESZES emblémát is tartalmazza.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetősége a kezdetektől támogatásával segítette a megvalósulást, kisebb-nagyobb eszközökkel is hozzájárult, mint például a folyosón és a női öltözőben található igazán egyedi és különleges beton-design padokkal, amelyeket a LAFARGE megbízásából gyártott személyre szabottan a KIRÁLY GYM részére a MONGE Stúdió.

Az építkezés, felújítás során mindig segítségünkre voltak a helyi közmunkások, akik Plaki Jánosné hívására hol az udvar rendezésében, fűkaszálásban, hol a gépek becipelésében vettek részt.

Az önkormányzati hivatal dolgozói mindig készségesen álltak rendelkezésünkre, akár az ellenőrzési folyamatokban kértünk helyet, akár a kivitelezők fordultak hozzájuk ilyen-olyan problémáikkal.

Mészáros Dániel a kick-boksz csapatával próbálhatta ki először a még nem egészen kész termet, és Dani tanácsait is kikértem, és megfogadtam többek között a házirend megalkotásában is.

Nyitás

2014. december 1-jén 16.00 órakor kis ünnepség keretében szeretnénk megnyitni a közönség előtt a konditerem ajtaját.

A Király Gym háziasszonyának Farkas Edinát kértük fel, ő nyitja és zárja a házat, felügyeli a tisztaságot és a rendet.

A mozgásos tevékenységekben két személyi edző vigyáz az egészségünkre, és segít a gépek használatában: Deme József és Horváth László, akik mindketten többéves tapasztalttal rendelkeznek személyi edzői munka területén, tanácsért minden vendég bátran fordulhat hozzájuk.

A házirend megismerése és betartása kötelező, néhány fontos szabályt most is idézek:

minden használat előtt ellenőrizni kell a gépek és a felszerelések állapotát, amennyiben rendellenesség, vagy műszaki hiba észlelhető, azt haladéktalanul közölni kell a teremedzővel,

a teremben csak sportfelszerelésben, váltócipőben szabad tartózkodni, illetve edzeni,

a sérülések megelőzése érdekében az edzés előtt megfelelő bemelegítés végzése ajánlott.

Eredeti terveinknek megfelelően minden helyi civil szervezet tagjainak szeretnénk heti egyszer két óra időtartamot biztosítani önálló edzésre, igény szerint személyi edzővel. Emellett meghatározunk nyilvános nyitva tartási időpontokat, amikor minden királyegyházi lakcímmel vagy királyegyházi munkahellyel rendelkező vendéget díjmentesen szeretnénk fogadni.

December hónapban úgynevezett próbaüzemben szeretnénk felmérni az igényeket, ezek kiértékelésével januártól rögzítjük a szabályokat.