Gyalogosan és kerékpárral biztonságban

A Szigetvári Rendőrkapitányság baleset-megelőzési projektje a gyalogosakat és a kerékpárosokat állítja a fókuszba.

 

Napjainkban a kerékpáros és gyalogos közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok – mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy a legtöbb esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetellel végződnek. Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. Az őket érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének oka gyakran az, hogy a kerékpárt hajtó a világítási szabályokat nem tartja be, így az észlelhetősége jelentősen megnehezül. A gyalogosoknál az átlagosnál jóval magasabb a halálos balesetek aránya, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés.

 

A Szigetvári Rendőrkapitányság a balesetek elkerülése érdekében az idei évben a fő hangsúlyt a gyalogosan és kerékpárral közlekedő állampolgárok jogkövető közlekedésére, nevelésére fekteti. A „Gyalogosan és kerékpárral biztonságban” elnevezésű baleset-megelőzési projekten belül a rendőrök fokozott figyelmet fordítanak a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására, a kerékpárosok éjszaka és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára, valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére (kiemelten a világítóberendezés meglétére).

 

A gyalogosok védelme érdekében visszatérő és fokozott rendőri jelenléttel ellenőrzik a gyalogos átkelőhelyek környezetét. Az illetékességi terület italboltjaiban figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki, és az italboltokban kiszolgálókat is bevonják a láthatósági mellények osztásába, melyet a rendőrök a közlekedő gyalogosok és kerékpárt hajtók részére rendszeresen átadnak. A mellényosztás mellett a közlekedésbiztonsági oktatások az iskolákban továbbra is folytatódnak.