Lányok stoplis cipőben

Biztosan, sokan emlékeznek arra a poénra, hogy a foci egy olyan egyszerű játék, ahol 90 percig 22 ember kerget egy labdát. Legtöbbünknek ehhez a képhez 22 pasi ugrik be, pedig ez ma már nem biztos, hogy igaz.

Kis hazánkban még mindig szokatlannak számít, ha egy lány focizik, nemzetközi viszonylatban már nem annyira. Az U15-ös leány csapat jól szerepel a bajnokságban, Pintér Tibor edző beszél a lőrinci női fociról.

– Mesélj kicsit a kezdetekről… Mióta vagy Lőrincen? Hogy lettél a lányok edzője?

– 2007-ben kerültem a Szentlőrinci Egyesülethez, az U7-es korosztállyal kezdtem, majd a következő 9 évben az U7-U9-U11 csapatainál voltam. A leányfoci 2014-ben indult útjára, főleg királyegyházai tanulók alkották. A következő évben már szentlőrinci lányokat is sikerült toboroznunk és így már 2 csapattal szerepeltünk a Megyei U15-ös leány bajnokságban. Akkor még a lányok mellett az U11-es fiú csapatnak is az edzője voltam, így sajnos lányoknak csak heti 1 edzés fért bele. Idén kértek fel, hogy csak a lányokkal foglalkozzak. Nehezen tudtam elfogadni az új helyzetet, de így most heti 3 alkalommal komolyabb munkát tudok végezni a lányokkal.

– Bő a keret, ami nem jellemző a kis egyesületeknél. Hogy sikerült ennyi lányt idecsábítani? Kik alkotják a csapatot?

– Szentlőrinc kis hely, nincs sok lehetőség, Királyegyházán tanítok, így ott is adott volt a labdarúgás. Meghirdettem a toborzót és összejött 20 lány. Bár most csak 17-en vagyunk, de szerintem sok fiú csapat megirigyelné ezt a létszámot. Többségük szentlőrinci, szép számmal vannak a szomszédos Királyegyházáról, Sumonyból, de van még kacsótai és rózsafai lány is. A jó hangulat az alapja mindennek, a lányok szívesen járnak edzésekre és meccsekre, de persze elengedhetetlen a fegyelem és a pontosság.

– Azt mondják, hogy a lányoknak más a gondolkodásuk, mint a fiúknak. Több odafigyelés, türelem kell hozzájuk?

– Nem egyszerű lányokkal foglalkozni, de mivel többségüknek nemcsak az edzője vagyok, hanem a tanára is, így talán nekem kicsit könnyebb velük. Olyan problémákat tárnak elém, ami számomra nem tűnik vészesnek, de ők máshogy élik meg. Más az értékrendjük, ezt férfiként nehéz megszokni.

– Nehezebb megtanítani nekik dolgokat, nehezebb motiválni őket?

– A lányok nagy része tavaly kezdte a labdarúgást (akkor még heti 1 alkalommal). Mint tudjuk, 5-6 éves kortól várják az egyesületek az ifjú labdarúgókat, ez az optimális. Az én játékosaim 13-14 évesen kezdték, nagyon sok technikai dolgot tanulnak, de lassabban fejlődnek. A lányok és fiúk között számos párhuzam van, de ebben a korban már teljesen megváltozik a gondolkodásuk. Szerencsére motivációs problémák nincsenek, szinte minden mérkőzésen a maximumot nyújtják, ami az eredményeken is látszik.

– Első helyen végeztetek a Dél-Nyugat B csoportjában. Elégedett vagy a lányok teljesítményével?

– Sikerült megnyernünk az őszi alapszakaszt, így Baranyából egyetlen csapatként jutottunk a legjobb 32 közé. Nagyon büszke vagyok a lányokra, de elégedett nem vagyok, úgy érzem még jobb teljesítményt el lehet érni, és a lányok hozzáállásán is lehet még mit javítani.

– Mire vagy a legbüszkébb?

– Arra, hogy egy 17 fős csapatot tartok össze, ellentétben nagyobb egyesületekkel, ahol alig tudják összevadászni a gyerekeket, és természetesen az eredményekre is, hiszen szinte a semmiből robbantunk be, és a tabella élén állunk.

– Sokan csak legyintenek, ha meghallják, hogy női foci. Tovább tudnak lépni a lányok ha "kinövik" itt a korosztályt? Van a keretben magasabb osztály felé kacsingató tehetség?

– Sajnos vannak ilyen emberek, és edzők is, akik hallani sem akarnak róla… Szerintem érdemes odafigyelni a lányokra, sok a tehetséges játékos, akik könnyedén az első osztályban találhatják magukat, a fiúknál ez az út lényegesen nehezebb. Jó kapcsolatot ápolunk a PMFC (NB II) csapatával illetve a budapesti Astra (NB I) utánpótlásával. Már több kislány is kipróbálta magát az Astranál, ahol leginkább az utazási nehézségek miatt nem sikerült megragadni. Csapatunk házi gólkirálya Spiel Alexa nálunk kezdte, aztán 2 évre aláírt az Astrahoz, majd visszatért és vezéregyéniség lett nálunk.

– Hogyan tovább, szerinted mit hoz a tavasz?

– 2017. január 15-ére tervezzük az 1. Szentlőrinci Leány Kupát, valamint neveztünk a Megyei U15-ös Futsalra is, ami szintén januárban lesz. A bajnokság vége még messze van, tavasszal a Paks, a Tolna, és a Nagykanizsa ellen fogunk küzdeni. Én bízom a lányokban, és úgy érzem, hogy most már ők is hisznek magukban.