Zircre kirándultunk

2013. augusztus 8-án autóbusszal indultunk a Bakony fővárosába, Zircre. Első utunk az 1700-as években, barokk stílusban épült Apátsági Templomba vezetett. Egy nagyon kedves fiatal szerzetes fogadott és vezetett minket, bemutatta a csodálatos freskókat, szobrokat, és mesélt a templom teljes belső felújításáról.

A templomlátogatás után az ország egyetlen olyan természettudományi kiállítását tekinthettük meg, ahol a legkisebb madártól a legnagyobb medvéig a Bakony teljes élővilága látható, és a Kárpát-medencében található ásványok is bemutatásra kerülnek. A múzeumból a műemlék könyvtárba mentünk, ahol megcsodálhattuk azt a hatvanötezer kötetet, melynek nagy része 18. században íródott és került kiadásra.

A sok látnivaló után fáradtan tértünk be egy kedves kis étterembe, ahol finom ebéd várt bennünket. Erőt gyűjtve indultunk az arborétum megtekintésére. A húsz hektáron fekvő természetvédelmi területen a Föld minden részéről származó fa- és egyéb növénykülönlegességeket csodálhattunk meg. A kertben egy 600 éves mesterséges tó is található. Korunkat meghazudtolva róttuk a kilométereket, a látottak szépsége erőt adott, így sokáig gyönyörködhettünk a mintegy 600 különböző fa és díszcserje látványában. Bár nagyon elfáradtunk, a nagyon szép és tartalmas kiránduláson mindenki jól érezte magát, a látottak valamennyiünknek nagyon szép emlékeket nyújtottak. Mi nyugdíjasok többnyire már aligha juthattunk volna el egyénileg erre a szép helyre.

 

Mindezt köszönjük a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának.