LAFARGE Közösségi Értékprogram

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. által 2018-ban először meghirdetett LAFARGE Közösségi Értékprogram pályázati ciklusa eredményesen zárult: összesen 10, helyi kezdeményezésű projektötlet magvalósulásához járulnak hozzá a 2018-as évben.

A Királyegyházai Cementgyár – a cég szellemiségének megfelelően – a program által elsősorban a fenntartható, fejlesztő célú közösségi tevékenységek megvalósulását kívánja támogatni. Ennek megfelelően a szervezők olyan helyi közösségek igényeire alapuló építő programokat vártak, amelyek a településen élők összetartozását, együttműködését erősítik. Továbbá kiemelt szempont volt, hogy a pályázat az alábbi tématerületek valamelyike mentén valósuljon meg: oktatás, képességfejlesztés, egészségmegőrzés, helyi közösségi élet előmozdítása, környezetvédelem, helyi közösségeket támogató infrastruktúra fejlesztése.

A pályázatok értékelése során előnyben részesültek a közösség fejlesztésére irányuló, hosszabb távon fennmaradó hatású tevékenységek. A megvalósítani kívánt ötlet kapcsán elvárás volt a bírálóktól, hogy a helyi közösség tagjaival együtt került megtervezésre valamint együtt gondoskodnak a projekt végrehajtásáról.

A júniusi pályázati időszakban összesen 14 érvényes projektet nyújtottak be a környező települések civil szervezetei, amelyek megvalósítása összesen öt települést érinthet a mikrotérségben: Bicsérd, Bükkösd, Gerde, Királyegyháza és Szentlőrinc. A LAFARGE Közösségi Értékprogram Társadalmi Tanácsa a szakmai bírálók értékelését figyelembe véve tíz projektötletet választott ki. Ezek megvalósulását összesen több mint 4 millió forint értékben támogatják a szervezők.

A támogatott pályázatok közel fele olyan infrastrukturális fejlesztések megvalósulását segítik, amelyek hosszú távon is biztosíthatják a helyi közösségi élet előmozdítását, a közvetlen környezet szépítését, valamint a fiatalkorúak biztonságos szabadidő eltöltését. Így például játszótér felújítás és kertépítés valósulhat meg Bükkösdön, Bicsérden betonból készült padok épülhetnek, továbbá a speciális nevelési igényű gyerekek új mozgást segítő eszközökkel gazdagodhatnak.

A Királyegyházai Cementgyár célja, hogy hosszú távon együtt tudjon működni a közvetlen környezetében élőkkel, segítse a helyi kezdeményezések megvalósulását. Ennek érdekében 2018 őszén ismételten kiírja a LAFARGE Közösségi Értékprogram pályázatát, amelyre olyan projektötleteket várnak, amelyek a 2019-es év során fognak megvalósulni. A pályázati felhívás várhatóan 2018. október elején lesz közzétéve a www.lafarge.hu honlapon.