Falunap 2018

2018. június 30-án, szombaton került megrendezésre a Királyegyházai Falunap. Az eddigiekhez hasonlóan idén is sok program várta az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az iskola melletti füves területen került megrendezésre a fogathajtás a Királyi Lovas Klub szervezésében, ahol hét versenyszámban mérették meg magukat a lovasok. A fogathajtással párhuzamosan zajlott a főzőverseny, melyre előzetesen kellett regisztrálni, a főzéshez szükséges húst az idei évben a Tudásalapú Társadalomért Alapítvány biztosította a Királyegyházi Általános Iskolában folyó Menő menza becenéven ismert projekt keretében.

 

A délelőtt során nem maradhatott el a mindig sikeres lángossütés. Az idei évben Lukács György és csapata készítették a délelőtti finomságot, így az ebédig biztosan senki nem maradt üres hassal. Délelőtt 10.00 órakor kezdődtek a programok, amelyek igazán sokszínűre sikeredtek. Az óvoda udvarán csillámtetoválás, lufihajtogatás, kreatív asztal és arcfestés várta a gyerekeket egészen délután 16.00 óráig.

Az iskola udvarában körhintára szállhattak és óriáscsúszdán játszhattak a gyerekek. Igazán népszerű volt a gyerekek körében, a körhinta szünet nélkül szórakoztatta őket, egészen késő délutánig. Délelőtt 11.00 órakor a gyerekek vették birtokba a pályán felállított sátrat, hiszen az Télapódium Meseszínház előadásban Az éneklő kiskacsa című mesejátékot tekinthették meg. Az érdekes előadás és a feldíszített színpad nagy sikert aratott a kicsik körében. 

Mindenkit vendégül láttak a szervezők egy finom ebéddel, amelyet ezúttal Ács Csaba és csapata készített el. Immár másodszor láthattuk Királyegyházán Bátor Zoltán stundrider bemutatóját, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Nem csoda, hiszen igazán látványos és veszélyes produkciót mutatott be. Az ebéd és a motoros bemutató után következett az ünnepélyes megnyitó, amelyen Palkó Ottó alpolgármester Úr tartott ünnepélyes köszöntőt, őt követte Fata Gáborné, a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, aki megtartotta a hagyományos babaköszöntőt, melynek során Királyegyháza legkisebb polgárait és az ő családjukat köszöntötte oklevéllel, egy csokor virággal és vásárlási utalvánnyal. 

Ezt követően elkezdődtek a színpadi programok. A királyegyházai óvodások és a szüleik műsora nagy sikert aratott idén is a nézőközönség körében. Felkészítőjük, Grimné Hunyadvári Éva volt, aki az előadásba az egészen pici, két és fél éves kis óvodást és a szülőket is sikeresen bevonta. ?ket követték az iskolás néptáncosok, Tóth Réka tanárnő vezetésével, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén is színvonalas, látványos műsort adtak elő, csoportos előadáson kívül szólótánccal is készültek. Nálunk első alkalommal lépett fel a sepsei gyermek néptánccsoport, akik igazán szép táncműsorral és díszes öltözékkel lepték meg a közönséget. 

A Falunap legkedvesebb ünnepi pillanata volt az újszülött babák köszöntése. Àdám Letti, (anyukája: Ádám Ildikó) 2017. december 31-én, Grim Noel, (anyukája: Czakó Emőke) 2018. január 29-én, Ruff Médea, (anyukája: Tóth Kinga) 2018. április 29-én látta meg a napvilágot. A díszes okleveleket, virágcsokrokat és az ajándék vásárlási utalványokat ezúttal is Fata Gáborné, a Közalapítvány elnöke adta át a kedves Szülőknek. 

Nehéz dolga volt a zsűrinek a főzőverseny értékelésekor, mert minden étel, amit kóstoltak, ízletesre sikerült. Akik helyezést nem értek el, azoknak részvételükért egy oklevéllel kedveskedtek a szervezők. Első helyezett a Királyi kézilabdacsapat, a második a Lovasnépség, a harmadik pedig a Tuppi csapat lett. A zsűri különdíjjal jutalmazta Kiss János kapros töltöttkáposztáját. A receptverseny győztese Borza-Vincze Míra lett.  

A 2018-as Falunap egyik újdonsága volt, hogy meghívtuk és vendégül láttuk újdonsült barátainkat, akik a szomszédos országok magyarlakta területeiről érkeztek: a romániai Lázáriból és a horvátországi Sepséről. Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadták a meghívásunkat, velünk együtt ünnepeltek. A Lázáriból Tar Attila vezetésével érkezett hatfős csoport külön köszönetét fejezte ki Mészáros Lászlóné Ilikének, amiért nagy gondossággal biztosított kedves, otthonos szállást, étkezést számukra. Rajki Zoltán, Sepse polgármestere pedig elmondta, nagy örömet szereztünk a meghívással és a vendéglátással a sepseieknek, akik nagyon jól érezték magukat a programokon. Bízunk benne, hogy folytatjuk majd a kapcsolatépítést a nyugdíjas klubok találkozásával is.  

Nagy Zsolt és a pécsi breakesek szinte felrobbantották a színpadot, igazán látványos és nehéz mutatványaikkal. Ezt követően a királyegyházai zumbacsoport tagjai léptek színpadra, akik Szentgyörgyvári Balázs instruktor irányításával heteken át készültek a fellépésre. 

A sajátjaink szerepléseit követően, 15.00 órától érkeztek a színpadra a sztárvendégek. Elsőként a Sramlikings lépett színpadra és alapozta meg a hangulatot az osztrák népzenén alapuló vidám stílusukkal. ?ket követte a nap talán legjobban várt előadója, Bereczki Zoltán, akinek színvonalas előadását minden résztvevő nagyon élvezte, közvetlenségét pedig mindenki megismerhette, amikor a színpadról lejött, a közönség felé vette az irányt és közös éneklésbe kezdett a nézőkkel. Ezután kisebb szünet következett az előadók sorában, hiszen a főző- és receptverseny eredményhirdetése következett. Az eredményhirdetések után a szintén nagy érdeklődéssel várt Groovehouse együttes lépett a színpadra, a sátor eddigre már megtelt nézővel, szinte alig lehetett helyet találni, a közönség így is nagyon jót bulizott. A Groovehouse fellépése után V-ZOY következett, aki szintén nagy rajongótáborral rendelkezik, állandó fellépője a Muzsika- és a Sláger tévének, ő is saját dalaival szórakoztatta a közönséget. Este hét után, kis késéssel a nap egyik fénypontja, a sokak által kedvelt Delta együttes lépett a színpadra, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén is fergeteges bulit csináltak. A hangulatot tovább fokozta a Tesók, akik dalaikkal megalapozták a jó báli hangulatot, ami idén is hajnali kettőig tartott. A bálon Bogdán Imi zenélt, aki remek hangulatú bulijával zárta a 2018-as falunapi rendezvényt. 

Összességében elmondható, hogy az idei Falunap is hatalmas érdeklődés mellett és zökkenőmentesen zajlott le.A színpad gyönyörű dekorálása ezúttal is Hollósi Mercédesznek és csapatának volt köszönhető. A rendezvényt segítette számos önkéntes segítő, és biztosította a Királyegyházai Polgárőr Egyesület. A Falunapot idén is a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriuma és Királyegyháza Önkormányzata szervezte és támogatta.