Lázárival és Sonkáddal ismerkedtünk

Királyegyháza Önkormányzata képviselőtestületének és a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának tagjaival 2018 májusában is tovább folytattuk az ismerkedést más – hazai és határainkon túli – települések önkormányzatiságával.

 

Nemcsak a pályázati előírásnak megfelelő érdeklődéssel, de személyes kíváncsisággal kerestük fel ezúttal a romániai magyarlakta települést, Lázári és a még hazánk területén fekvő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sonkádot, hogy megnézzük, megkérdezzük, ők hogyan csinálják a fejlesztéseket, hogyan valósítják meg terveiket.

 

Lázári Község – a magyar gyakorlattal ellentétben – négy településből áll, idetartozik: Lázárin kívül még Nagypeleske, Kispeleske és Szárazberek is. A Község egy közös hivatallal rendelkezik, melyben különböző szekciók vannak az egyes feladatok ellátásra, mint például pénzügyi, gazdasági, szociális és egyéb területek. Lázáriban nagyon kedves fogadtatásban részesültünk Béres Antal alpolgármester, Tar Attila, a katasztrófavédelem irányítója és Kovács Ottó állatorvos, több civil szervezet vezetője által, akik megosztották velünk tapasztalataikat. Érdekesség volt számunkra, hogy Lázáriban az anyakönyvvezető nemcsak összeadhatja, de el is választhatja a házaspárokat, ha nincs gyermekük és az anyagiakban meg tudnak egyezni.

 

Sonkádon Iszák Tibor polgármester vendégszeretetét élvezhettük, aki polgármesterként szintén adott már össze párokat, de ezen kívül sok más egyéb gondjáról és sikeréről is beszámolt. Megismerkedhettünk a település szociális szövetkezetének tevékenységével, melyben csodálatos szőttesek, hímzések, különféle kézimunkák kerülnek ki az asszonyok keze alól.

 

Utunk során meglátogattuk és megcsodáltuk a Gödöllői Grassalkovich kastélyt és parkját, Sonkád középkori kazettás templomát, és megmártóztunk a Demjéni barlangfürdő gyógyvizében.

 

A más önkormányzatoktól eltanultakon kívül kifejezetten hasznos hozadéka az utazásoknak, hogy az együtt eltöltött idő során módunkban áll megosztani egymással is terveinket, elképzeléseinket, gondjainkat, és a megbeszéléssel meggyőződésem, hogy mindig előbbre jutunk közös céljaink érdekében.