Lángoló autót mentett

Lángoló autót mentett meg a LAFARGE Cement Magyarország Kft. szállítmányozó partnere, a Trans-Sped Kft. sofőrje. Az M3-as autópályán történt eset tragédiával is végződhetett volna, ha nem ér oda még a tűzoltók előtt a szakszerű segítség.

 

Szomráki László teherautósofőr az M3-as autópályán haladva már messziről észlelte a füstöt, az autó mellé érve a pálya túloldaláról indult segítséget nyújtani. A teherautóban tartott, hétköznapi porral oltójával sikerült megfékeznie a motorból kicsapó lángokat a Trans-Sped Kft. munkatársának. A szakértői vélemény szerint a tüzet típushibából eredő hiányosságok okozhatták. A január végén történt eset a személyautó teljes kiégésével, akár sérüléssel is végződhetett volna, ha nem ér oda időben a segítség.

 

Büszkék vagyunk László kollégánkra, akinek lélekjelenléte és hősies tette eredményezte azt, hogy nem történt nagyobb baj. Gyors beavatkozásának hála a személygépjármű motorterében felcsapó lángokat megfékezte, így a frissen tankolt hetven liternyi gázolaj sem robbant be. Az autó még menthető maradt, és személyi sérülés sem történt. A rövid időn belül megérkezett tűzoltók szerint, ha a kollégánk nincs ott, akár tragédia is történhetett volna. Az ilyen és hasonló esetek miatt is elkötelezettek vagyunk kollégáink rendszeres munka- és tűzvédelmi oktatása mellett.” – mondta az eset körülményeiről Szántó Lajos, a Trans-Sped Kft. szállítmányozási igazgatója.

 

       

 

A kezdeti tüzek gyors és hatékony eloltására a kézi porral oltó készülékek kiválóak. Nagyon jó a lángoltó hatásuk, a lángtérbe belőve megfojtja a tüzet, jelentősen csökkentve az égés intenzitását, vagy akár meg is szünteti azt. Hatékony tulajdonsága miatt ilyen kézi készülékekkel szerelik fel a tehergépjárműveket és buszokat, és javasolják a személyautók felszerelését is.

 

Példaértékűnek tekintjük logisztikai partnerünk munkatársának hősies tettét. A Királyegyházai Cementgyár működése során fokozottan ügyelünk az Egészség- és Munkavédelmi szabályok betartására és azok rendszeres elméleti és gyakorlati oktatására, amelyben partnereinket is támogatjuk. Ez az eset is mutatja, soha nem tudhatjuk, mikor van szükség megszerzett ismereteinkre. Ez a példa megmutatja számunkra, hogy tudással és határozott cselekvéssel megelőzhetünk súlyos kimenetelű baleseteket, továbbá elkerülhetjük a komolyabb anyagi kárt.” – köszönte meg a vészhelyzet elhárításában partnerének közreműködését Kocsis Mátyás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Logisztikai vezetője.

 

Mind a Trans-Sped csoport, mind a Királyegyházai Cementgyár nagy hangsúlyt fektet kollégáik munka- és tűzvédelmi oktatására. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. munkatársai mellett a logisztikai területen együttműködő partnerei számára az ilyen és hasonló balesetek megelőzésének céljából indította el idén az Együtt a biztonságért rendezvénysorozatát. A havonta megrendezésre kerülő program célja a közúti sofőrök oktatása a fuvarozói tevékenység során az egészség- és munkavédelmi szabályok megfelelő betartására. A LAFARGE ezzel a szállítmányozás területén is biztosítani kívánja a biztonságos szolgáltatást és ez által az ügyfeleik elégedettségének növelését.