Buszmegálló, mint közösségi tér

Hallgatói tervpályázat alapján fejleszthetik Szentlőrincen a közösségi közlekedést. Díjazták a legjobbakat a LAFARGE, a Leier és a PTE MIK közös hallgatói tervpályázatán.

 

Lezárult a Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói tervpályázata: a nyertes pályázó tervei alapján fejlesztheti Szentlőrinc Város közösségi közlekedését.

 

A pályázat elsődleges célja olyan buszmegállók tervezése volt, amelyek mind gazdasági, mind környezeti, társadalmi szempontból is fenntartható közösségi térként funkcionálhatnak. A tervek készítésének, anyagfelhasználásánál szempont volt a Leier beton elemek felhasználása.

 

A 2017-ben első alkalommal kiírt tervpályázat célja, hogy ösztönözzük a hallgatókat arra, hogy a Leier beton elemek alkalmazásával megismerjék ezen építőanyagok sokrétű felhasználási lehetőségeit. Továbbá a Szentlőrincen található buszmegállók, buszöblök konkrét példáján keresztül esztétikus, gazdaságos, tartós és környezetbarát megoldásokban tudjanak gondolkodni.” – mondta el Dudás László, a Leier Hungária Kft. területi vezetője.

 

Fontosnak tartom, hogy a magyarországi településeket érintő építőipari problémákra közös erővel találjunk hosszú távú megoldásokat. Külön örömömre szolgál, hogy a műszaki érdeklődésű fiatalokat is be tudtuk vonni Szentlőrinc Város közösségi közlekedésének fejlesztésébe, ezáltal is biztosítva a funkcionalitás mellett egy innovatív, modern, esztétikus megjelenésű és nem utolsó sorban gazdaságos építőelemekkel készülő buszvárók kialakítását.” – üdvözölte a díjazott pályázatokat Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. értékesítési igazgatója.

 

A szakmai bíráló bizottság a beérkező tervpályázatokat több szempont alapján értékelte: így például a felépítmény illeszkedése a városképbe, a kreatív építészeti megoldások mellett a funkcionalitás megőrzése, a fenntartható fejlődés és közösségi szempontok érvényesülése, valamint a gazdaságos megvalósíthatóság biztosítása. Az alapanyagokat tekintve a beton, mint innovatív megközelítésben történő alkalmazását, míg a Leier építőanyagok fenntartható és kreatív beépítését pontozta a bizottság.

 

A Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a PTE Műszaki Karának közös pályázatával településünk jelenlegi infrastruktúráját olyan irányú fejlesztéssel tudjuk megvalósítani, amely a fiatal mérnök hallgatók innovatív szemléletén kívül hosszú távon nyújthat megoldást lakosainak számára, biztonságosabbá téve ezzel a közösségi közlekedést.” – köszönte meg a pályamunkákat Koltai Péter, Szentlőrinc Város polgármestere.

 

A pályázat abszolút győztese Ambrus Tibor, akinek a Beton buszmegálló ötletterve a bizottság megítélése szerint nemcsak a leginkább illeszkedik Szentlőrinc Város városképébe, de a beton és a Leier építőanyagok felhasználhatóságát is a legoptimálisabban valósította meg. A pályamű mindazonáltal szem előtt tartja a buszmegálló megközelíthetőségét és funkcionalitását is.

 

A tervpályázat további díjazottjai: Pétery Tamás Pécsi gyors és Bauer Aletta Szentlőrinci buszmegálló tervei. Míg az előbbi pályamunkánál a bírálók a közösségi helyszín funkcionalitásának és a designjának összhangját, valamint a fenntarthatósági szempontokat emelték ki, addig az utóbbinál a Leier építőanyagok innovatív felhasználását, valamint az egész buszmegálló gazdaságos megvalósíthatóságát.