?shonos fákat ültettek

Több száz fát ültetett 2017. november végén a Királyegyházai Cementgyár, amelyek több száz tonna szén-dioxidot kötnek meg élettartamuk alatt. A tízféle őshonos fafajta telepítésében a cég önkéntesei is közreműködtek.

 

200 darab őshonos fát ültettünk novemberben Királyegyházán, a LafargeHolcim magyarországi cementgyárának közvetlen környezetében. A fák 30 éves élettartammal számolva mintegy 550 tonna szén-dioxidot kötnek meg, amely hatékony és egyben természetes eszköze a környezeti terhelés csökkentésének.” – mutatta be a projekt egyik legfőbb értékét Mikita István, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. gyárigazgatója.

 

Kizárólag őshonos, tíz különböző fafajta került a földbe: tatár juhar, korai juhar, hegyi juhar, gyertyán, magas kőris, fehér nyár, fekete nyár, fehér fűz, berkenye és kislevelű hárs. Egy fiatal facsemete évente hat kilogramm, míg egy tíz éves érett fa évente húsz kilogramm szén-dioxidot köt meg. Így a 200 facsemete ültetésekor már 1,2 tonna/év körüli mennyiséget, 10 éves korukban pedig már 4 tonna/év széndioxidot kötnek meg. Teljes élettartamuk alatt így több mint félezer tonna szén-dioxid megkötésével járulnak hozzá a környezet tehermentesítéséhez.

 

A faültetési akciónk illeszkedik a LafargeHolcim úgynevezett 2030-as tervébe. A környezetért felelős cementgyártóként 2030-ra tonnánként 40 százalékkal kívánjuk a nettó szén-dioxid kibocsátást csökkenteni. E mellett ügyfeleink évente akár 10 millió tonna szén-dioxid-csökkentést érhetnék el az újszerű megoldásaink alkalmazásával. Az ilyen akciók is felhívják a figyelmet a környezet terhelését csökkentő technológiai megoldások lehetőségére, és hozzájárulnak a természet tehermentesítéséhez is.” – mondta a faültetés hátteréről Zadravecz Zsófia, marketing kommunikációs vezető.

 

A fatelepítésbe a Királyegyházai Cementgyár önkéntesei is bekapcsolódtak. Önkéntes programjuk idén 650 órát célzott meg, ennek szinte teljes egésze teljesült már a faültetés megkezdése előtt.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. indulása óta kiemelt figyelemmel fordul a természet védelme felé. Európa legmodernebb cementgyárának üzemeltetőjeként eddig is számos lépést tett, hogy működése a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot eredményezze. Ennek egyik kiemelt módja a másodlagos tüzelőanyagok alkalmazása, amellyel a gyár megoldást kínál a helyi hulladékgazdálkodási kihívásokra, és nagyban csökkenti a már korábban is alacsony kibocsátási értékeit. Ebbéli törekvését 2017-ben Klímabarát Különdíjjal ismerték el.