Tudatosan a jövőért

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a korábbi ISO 9001 és 14001 KÖRNYEZET- ÉS minőségirányítási rendszerek után, következő lépésként az ISO 50001 energiairányítási szabvány bevezetését készíti elő.

A Királyegyházai Cementgyár szakértő munkatársai a Pannonwatt Zrt. tanácsadócég segítségével építették ki az ISO 50001 energiairányítási szabvány bevezetéséhez szükséges feltételeket, végezték el a belső auditorok képzését, majd 2016. október 7-én közösen tartottak előkészítő belső auditot. A szabványnak megfelelő energiairányítási rendszer bevezetésének célja, hogy tervezett módon, és rendszer szemléleten alapuló megközelítésben lehetővé tegye a vállalat számára az energiateljesítmény folyamatos nyomon követését és fejlesztését, ezáltal az energiatakarékos működés elérését. A tudatos energiagazdálkodás azt jelenti, hogy a szervezet energiaállapot felmérésen alapuló tervet készít és valósít meg. Ezzel a szemléletmóddal is sokat tehet a hatékonyabb energiafelhasználásért, mérsékelheti az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását is. A rendszer az ISO 9001 minőségirányítási és az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerszabványokhoz hasonlóan épül fel, de kifejezetten az energiateljesítményre koncentrál.

Az energiairányítási rendszer keretein belül a gyár minden évben csökkenti energiafelhasználását, amelynek érdekében évente energiacélokat határoz meg. A Királyegyházai Cementgyár célkitűzései között szerepel a gyártási technológiából származó gyártási hő hasznosítása, illetve az energiafelhasználás további optimalizálása. „Az ISO 50001 rendszer bevezetése során, a 2015. évi adatok alapján felmértük a gyár energiafelhasználáson alapuló energiaállapotát. Ebből kiindulva határoztuk meg azokat az energiateljesítmény mutatókat, amelyeket folyamatosan figyelünk és a visszakövethetőség érdekében dokumentálunk. Amennyiben jelentősebb eltérés mutatkozik, megvizsgáljuk, mit kell tennünk az alacsonyabb energiafogyasztás elérése érdekében. Egyik fontos feladatunk az is, hogy minden kollégát ösztönözzünk az energiafogyasztás csökkentésére, és példaként járjunk elöl az iparágban és a helyi közösségek körében egyaránt.” – mondta el Ficsor Zsolt, az Energiairányítási rendszerfelelős.

A Királyegyházai Cementgyárban idén bevezetett energiairányítási rendszerben lefektetett irányelvek és konkrét célok teljes összhangban vannak a minőségirányítási és a környezetirányítási törekvésekkel, így e három rendszer megfelelő módon egymásra épül és támogatja egymást. Az energiairányítási rendszer alapelveit a cég honlapján is megtalálható energiapolitika foglalja össze. Az energiateljesítmény nyomon követése évek óta bevett gyakorlat a Királyegyházai Cementgyárban, az erre alkalmas szoftveres háttér régóta rendelkezésre áll. A jelenlegi ISO 50001 rendszer hivatalos bevezetése által azonban rendszeres és jobban dokumentált lesz a folyamat. Az ISO 50001 rendszer vezetőségi felülvizsgálatát, jóváhagyását és belső auditját követően a LAFARGE Cement Magyarország Kft. energiairányítási rendszerét független tanúsító hely auditálja majd.