Öt éves a cementgyár

Öt évvel ezelőtt, 2011-ben gördült ki az első cementszállítmány a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházai Cementgyárából. Az akkor 72 milliárd forintba kerülő üzem mára a hazai építőanyag piac meghatározó szereplőjévé vált. Kilenc évvel ezelőtt, 2007. szeptember 6-án tették le a Királyegyházai Cementgyár alapkövét, négy évvel később pedig, szinte napra pontosan, nagyszabású ünnepséggel avatták fel. Európa egyik legmodernebb, és megjelenésében egyik legimpozánsabb gyára mára a magyar építőanyag piac meghatározó szereplője, több mint 11 milliárd forintos árbevételével pedig Baranya megye egyik legnagyobb vállalkozása.

Az öt éves Királyegyházai Cementgyár sikeréhez számos fejlesztés is hozzájárult. 2014-ben adták át azt a közel 700 millió forintból megépült másodlagos tüzelőanyag tárolót és feladószerkezetet, ami a versenyképesebb működés mellett, szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat. Ez a beruházás a már alacsony kibocsátási értékeknél is kedvezőbbeket hozott. 2015-ben bevezették az ISO 9001 és 14001 minőségirányítási rendszereket. Jelenleg is zajlik az Európai Üzleti Modell bevezetése, amely egy új, modernebb és ügyfélközpontúbb vállaltirányítási rendszert is magában foglal.

A cementgyár történetének egyik legfontosabb eseménye, hogy a világ elsőszámú építőanyag gyártójaként jegyzett francia tulajdonos LAFARGE, egyesült a világ ugyancsak meghatározó építőanyag gyártójával, a svájci székhelyű Holcimmal. A 2015-ben részvénycserével létrejött fúzió tovább emelte a királyegyházai termelés szakmai lehetőségeit.

A folyamatosan változó piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodva egyenletes, magas minőségben gyártja termékeit, jelenleg forgalmazott ömlesztett kiszerelésű cementjeiből három zsákos kiszerelésben, lakossági felhasználásra is elérhető. Nemcsak magyar, hanem a határ közelsége miatt első sorban horvát exportra is termel. A cementgyár innovatív szemléletét, munkáját fémjelzi, hogy a nemzetközi cégcsoporton belül számos kísérleti projektben és gyártásban vett részt sikerrel.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. 2011 óta változatlanul 130 munkavállalót foglalkoztat, különös gondot fordítva képzésükre, és a munkahelyi biztonságra, amelyben a gyár munkavállalói nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesítenek. A helyi közösségekkel is kiváló kapcsolatot ápol. Kezdeményezéseiket kiemelten támogatja és önkéntes programja példaértékű.

A Királyegyházai Cementgyár számos szakmai díj tulajdonosa. Az elmúlt években Építőipari Nívódíjban (2012) részesült különleges építészeti megoldásaiért, a helyi közösségekért tett erőfeszítéseit pedig CSR Hungary Díjjal (2013) ismerték el. Vasúti megoldásait nemzetközi Árufuvarozási Depó Díjra (2013) tartották érdemesnek. A másodlagos tüzelőanyag beruházásért és környezetvédelmi törekvéseiért pedig a Dél- Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamara Környezetvédelmi Díját (2014) adományozták.