Betonkenu Kupa 2016

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Mapei Betonkenu kupát, ahol egyetemek és a versenyszféra csapatai versengtek azért, hogy a legkönnyebb, valóban versenyzésre alkalmas hajót építsék meg. A győzelmet, ahogy tavaly, úgy idén is a Széchenyi István Egyetem SZENAVIS-P nevű csapata nyerte, akik LAFARGE cementből készítették el hajójukat.

Az V. Magyar Mapei Betonkenu Kupa szervező csapata 2016. június 24-én Budapesten, a Lágymányosi öbölben várta a lelkes betonkenu építőket és beton rajongókat. Az öt éve töretlenül fejlődő rendezvényre idén már 17 csapat nevezte be hajóját. A fejlődés nem csak a csapatok számában, hanem a hajóépítési technológia terén elért változásban is tapasztalható: idén már csaknem az összes hajó 100 kg alatti súlyú volt, a legkönnyebbek pedig nem érték el a 40 kg-ot. Az elkészült hajókkal több futamban tényleges kenuversenyre került sor, amely során a hajó súlya, formája, az építés során alkalmazott technológia legalább annyit nyomott a latban, mint az evezősök rátermettsége. A versenyből a győri Széchenyi István Egyetem csapata került ki győztesen, akiket évek óta a Királyegyházi Cementgyár támogat azzal a céllal, hogy a hallgatókat hozzásegítse ahhoz a lehetőséghez, hogy már tanulmányaik alatt dolgozzanak, kísérletezzenek betonnal, és a későbbi pályafutásuk során kamatoztatható tapasztalatot szerezzenek ezzel az anyaggal kapcsolatban.

A betonkenu építésén felül idén újabb kihívás várt a csapatokra. Le kellett győzniük, hogy a leghosszabb távolság áthidalására alkalmas, olyan beton műtárgyat készítsenek, amelynek a súlya nem nagyobb 80 kg-nál, és amit a közepén 75 kg súllyal terhelve állékony marad. A kiírók évről évre ösztönzik a résztvevőket a kreatív és innovatív betonfelhasználásra, így a tavalyi betonfürdőruhák és divat-kiegészítők után 2016-ban az EB apropóján olyan beton focilabda elkészítésére írták ki a pályázatukat, amely úszik a vízen. A fiatal csapatok ezt a feladatot is frappánsan megoldották, sőt ötleteikkel meghaladták a szervezők fantáziáját: a győri egyetem csapata betonból készített wakeboardot, melyet a Kopaszi-gát közönségének örömére ki is próbáltak a mozgalmas napon.