Bormúzeum látogatás

Az idősek napjára szervezett ünnepségen tettünk ígéretet a Nyugdíjas Klub tagjainak, hogy még az idén szervezünk egy kirándulást a villányi bormúzeumba 2015. november 21-én sikerült megvalósítani ezt a tervünket, amikor kora délután bérelt autóbusszal utaztak a klub tagjai Villányba.

Vendéglátóink, a Gál Pincészet gondozása alá 2,5 hektár szőlőterület tartozik, amely a borvidék Csukma dűlőjében terül el. Az ültetvény déli fekvésű 150-200 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Míg a vörösborokra általában a markáns savak jellemzőek, ám itt a déli fekvés és a szubmediterrán éghajlatnak köszönhetően a lágyabb savak a jellemzőek, amelyek mégis meghatározóak a bor jellegét illetően. Az ültetvény fajtaösszetételére a kékszőlő túlsúlya jellemző, de borkülönlegességeket is készítenek, melyek a hölgyek tetszését is nagyon elnyerték. Ilyen különlegesség volt többek között a „Jégszer”, a pince saját receptje alapján, tölgyfahordóban érlelt édes aperitif, aztán a mézes-almás bor, fűszerekkel, gyógynövényekkel, mézzel és almával együtt érlelt félédes fehér borkülönlegesség és az „Ürmös”, mely fűszerekkel, gyógynövényekkel, szárított gyümölcsökkel, ürömfűvel együtt érlelt félédes vörös borkülönlegesség.

   

   

A bormúzeumban a hozzáértők felismerték a szőlőművelés, borkészítés régebbinél régebbi, nagyon érdekes eszközeit. A kóstoló során nyolc különböző fajtát ízlelhettek meg a kedves vendégek, és közben természetesen elfogyasztották a finom sültekből és a család egyik speciális ételéből, a sváb krumplisalátából álló vacsorát és a szintén helyben sütött házi rétest. A kellemes harmonikaszóra a nóta is felcsendült, és táncra is perdültek a fáradhatatlanul aktív kedves klubtagok.