A LafargeHolcim eredményei

A Lafarge és a Holcim 2015. július 15-i egyesülésével létrejövő LafargeHolcim vállalatcsoport nyilvánosságra hozta a 2015 első kilenc hónapjára vonatkozó eredményeit, amely a két vállalatcsoport első közös beszámolója.

 

A beszámoló alapján az értékesítés nettó árbevétele 7,825 millió CHF volt a cégcsoporton belül a harmadik negyedévben, ami a két cég tavalyi hasonló időszaki eredményétől 8,7 százalékkal elmarad. Ez főként néhány gazdasági visszaeséssel küzdő piac várttól elmaradó eredményeinek köszönhető, valamint a devizapiaci ingadozások komoly negatív hatásainak. Pozitív tendenciát mutat viszont az egyesüléssel létrejövő szinergiákból származó előnyök kihasználása – az erre vonatkozó akciótervek eredményei már tapasztalhatók, 36 millió CHF értéket generáltak a harmadik negyedévben.

 

Eric Olsen, a LafargeHolcim vezérigazgatója az egyesülés lezárását követő első eredmények beérkezése kapcsán a következőket nyilatkozta: „Ebben a negyedévben egy komoly integrációs előkészítés után elindítottuk a konkrét integrációs folyamatot, melynek eredményeképpen rendelkezni fogunk a megfelelő szervezeti struktúrával, akciótervvel, és emberekkel a megfelelő helyeken, annak érdekében, hogy az egyesülés sikerességét biztosítsuk. December elsején a Capital Markets Day eseményén fogjuk bemutatni az új vállalat első 3 évre vonatkozó terveit, ami tartalmazni fog egy részletes leírást arról, hogy miképpen szeretnénk elérni az újonnan kitűzött célokat, melyek között szerepel minimum 10 milliárd CHF összegű szabad készpénzáramlás elérése 2016 és 2018 között. Ez a terv 2016. január 1-jén lép hatályba, majd ez jelenti azt a viszonyítási alapot, amihez mérten értékelésre kerül a LafargeHolcim teljesítménye, beleértve a vezetőséget ösztönző terveket is. Az év első 9 hónapját, és leginkább a harmadik negyedévet némely nagyobb piacunkat érintő kialakult nehéz gazdasági helyzet és meglehetősen negatív devizapiaci ingadozás jellemezte. Továbbá, az egyesülés lezárásával megjelentek bizonyos egyszeri kiadások, valamint szervezeti változások, amelyek előnyei a következő évben kezdenek érezhetővé válni. Mindezek mellett több olyan stabil piaci trendet tapasztaltunk, melyek a mi kereskedelmi erőfeszítéseinkkel kombinálva jó teljesítményhez vezettek olyan országokban, mint Argentína, Mexikó, a Fülöp-szigetek, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok. Röviden, olyan szilárd alapok lefektetését kezdtük el az új vállalatnál, melyekre a LafargeHolcim jövőbeni sikerét építjük. Biztos vagyok benne, hogy rendelkezünk azzal a képességgel, amelynek segítségével teljesíteni tudjuk a bejelentett szinergiákat, és a fegyelmezett tőkeelosztásnak, valamint a magas színvonalú teljesítménynek köszönhetően felül tudjuk múlni a szektor többi szereplőjét. Maximalizálni fogjuk a készpénzáramlást, és fenntartható értéket fogunk teremteni, melynek során kiemelten kezeljük a többletbevétel biztosítását részvényeseinknek, miközben továbbra is világvezető innovatív termékeket és megoldásokat nyújtunk az ügyfeleink számára.”

Párizsi klímakonferencia LafargeHolcim közreműködéssel

 

A COP21 nevet viselő klímakonferencián a LafargeHolcim vezető tisztségviselői is részt vesznek annak érdekében, hogy együttműködésükkel hozzájáruljanak egy konszenzuson alapuló, 2030-ig megfogalmazott klímastratégia megalkotásához.

 

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének 21. Klímakonferenciája, közismertebb nevén a COP21. A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amellyel lehetővé válik az éghajlatváltozás visszaszorítása és az átlaghőmérséklet-növekedés 2°C alatt tartása.

 

A LafargeHolcim klímastratégiájának célja az éghajlat védelme termékeik és szolgáltatásaik teljes életciklusa alatt. Ezért 2030-ra a cementgyártás során tonnánként kibocsátott széndioxid mennyiségének 40 százalékos csökkentését kívánja elérni az 1990-es értékekhez viszonyítva. Továbbá hosszú távon, a termékek teljes életciklusát nyomon követve igyekszik a kibocsátást csökkenteni. Jelenleg évi 50 gigatonna széndioxid kerül a légkörbe, változatlan körülmények között ez 68 gigatonnára emelkedne. A cél elérése érdekében a kibocsátást 42 gigatonnára kell visszaszorítani.