Szüreti felvonulás

2015. október 10-én, szombaton megrendezésre került a Királyi Lovas Klub  szervezésében a szüreti felvonulás. A tornyos iskolánál volt a gyülekező, ahol  csatlakozott a felvonulókhoz a Gerdei Lovas Klub is. Miután szépen feldíszítették a  lovas kocsikat és a hintókat, elindultak a falu elejére, a felső buszmegállónál csatlakoztunk mi táncosok, s együtt indultunk a többi helyszínre.

Sajnos az időjárás nemigen kedvezett, fújt a szél és szemerkélt az eső. Népi táncos asszonyok,  lányok és fiúk csinos népviseleti ruhába öltöztek, és úgy ültek a kocsikra. A falu több pontján megálltak, amíg a táncosok táncoltak, addig a kisbíró és a bíró asszony kalácsot és bort osztogatott a falu lakosainak. Mivel személy szerint én is részese lehettem a felvonulásnak, örömmel vettük, hogy mosolyt csalhattunk az érdeklődők az arcára. Igyekeztünk az utolsó helyszínen is jókedvet csinálni, majd siettünk vissza a Kultúrházba,  ahol a Nyugdíjas Klub tagjai egy finom ebéddel vártak minket. Az ebéd elfogyasztása után akinek volt kedve, táncra perdülhetett. A Királyi Lovas Klub minden résztvevőt egy tábla csokival jutalmazott meg. Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a szép összejövetelnek, nagyon jól éreztem magam, és remélem, hogy jövőre is lesz felvonulás. A programot a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány támogatta.

A felvonulás már attól is izgalmas volt, hogy a polgárőrök biciklikkel kísértek minket. A táncosok biztosan nem fáztak, mivel ők állandó mozgásban voltak, kivéve, amikor hosszabb távokon felszálltak a lovas kocsikra. A nagy hidegben bort és kalácsot osztogattak a táncosok azoknak az embereknek, akik voltak olyan kíváncsiak ránk, hogy hajlandóak voltak kimenni a házból megcsodálni a menetet. A vonulás közben elmajszolgattunk egy-két kalácsot. A nyolc fogat gyönyörűen végigment a falun, balesetek nélkül, csak kisebb koccanások történtek, kivéve egy esetet, amikor az egyik gerdei fogatban megijedt az egyik ló, és átugrott a kocsirúdon. De ezt a bajt is könnyen elhárították a rúd eltávolításával. A nyolc fogat mellett volt még két hátas ló is, akik közül az egyiket én ültem meg, a másikon, a Dodó nevű kis pónin, egy gerdei lány lovagolt. A kis póni eltörpült a nagy lovak között, de azért tartotta a lépést. A falun végigérve lefordultunk a legelőre, ahol bevártunk mindenkit, és a Felszabadulás utca felé vettük az irányt, hogy ott is jó hangulatot teremtsünk. Elvittük a táncosokat a Kultúrházba, hogy ne kelljen annyit gyalogolniuk.  Hazavittük a lovakat, majd autóval siettünk vissza, mert a Nyugdíjas Klub tagjai már finom, meleg étellel vártak minket. A késői ebéd után az osztálytársaim zenét is szolgáltattak a szórakoztatásunkra.

További részletek a Galériában!