Önkéntesség az értékteremtésért

2015. október végén már az adventi időszakra készülődve, a LAFARGEHolcim Királyegyházai Cementgyárának munkatársai önkéntes munkával töltötték munkaidejük egy részét. Az akció keretében agyagból készítettek karácsonyi díszeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági kezdeményezéséhez.

A Királyegyházai Cementgyár 14 munkatársa szánt munkaidejéből egy-egy órát önkéntességre, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi munkatársaival együtt karácsonyi díszeket állítsanak elő agyagból. Az elkészült elemeket a Csilla Gondviselés Házában, égetőkemencében kiégetik, és szélcsengőket, mécses tartókat, karácsonyfa-díszeket készítenek belőle. Ezeket a Pécsi Advent keretében, jótékonysági vásáron a szeretetszolgálatnak adományozók kapják majd. Ezzel lehet megalapozni többek között a hajléktalanok számára készített karácsonyi ebéd költségvetését.

A Királyegyházai Cementgyár még 2013-ban csatlakozott a Csoport önkéntességi programjához, melynek célkitűzése, hogy 2020-ig összesen 1 millió munkaórával járuljanak hozzá a világ különböző tájain dolgozó munkavállalók a helyi közösségi kezdeményezésekhez.

Az ambiciózus, de korántsem megvalósíthatatlan célkitűzést évről évre fokozatosan növekvő önkéntes óraszám elérésével kívánjuk megvalósítani. A tavalyi évben bebizonyosodott, hogy munkatársaink partnerek ebben: az eredetileg elhatározott 532 óra önkéntességet sikerült túlszárnyalni, 2014-ben 548 órát szántak kollégáink a helyi kezdeményezésekre. Idén az a célunk, hogy 832 órát szenteljünk ilyen jellegű közösségi programokra, minél több munkatársunk együttműködésével.”– mondta el Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetője.

Ennek érdekében az idei évben a Királyegyházai Cementgyár folytatta a korábban a Nevetnikék Alapítvánnyal elindított kórházi falfestési projektjét: két év alatt összesen négy alkalommal, mintegy 300 óra ráfordításával nyolc kórterem szépülhetett meg a LAFARGEHolcim önkénteseinek köszönhetően. De ezen kívül számos királyegyházai, szentlőrinci és környéki közösségi program – jótékonysági bálok, falunapok, iskolai vetélkedők, sportesemények – szervezéséhez és lebonyolításához csatlakoztak a cementgyár önkéntesei, valamint az idei évben a Szentlőrincet Királyegyházával összekötő kerékpárút mellett betonból készült biciklis pihenő kialakításában is tevékenyen részt vettek. 2015-ben új együttműködő partnerként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Baranya Megyei Csoportjával vették fel a kapcsolatot, melynek eredményeként májusban hátrányos helyzetű gyerekeknek szerveztek játékos sportvetélkedőt gyereknap alkalmából. Ezen kívül kapcsolódtak a szervezet adventi jótékonysági akciójához is, egyrészt az adományként felajánlott agyagdíszek elkészítésével, valamint a decemberre tervezett jótékonysági főzéssel és ételosztással.