Gazdaságot látogattak az óvodások

Tudjuk jól, hogy a gyerekek szeretik az állatokat, mindenre kíváncsiak, nyitottak, így a környezettudatos magatartásra és az állatokkal való gondos foglalkozásra is már egész kicsi korban érdemes felhívni a figyelmüket.

A pozitív minta, a követendő példa a leghatékonyabb pedagógiai eszköz a gyermeknevelés terén. Az óvodai nevelés programját szeretnénk kiegészíteni a helyi lehetőségek kiaknázásával, ezért örültünk nagyon annak, hogy megnézhettünk egy helyi gazdaságot.

 

Január végén a Süni csoportos gyerekekkel elsétáltunk az ?s családhoz. Előzetesen megbeszéltük a házigazdával, hogy szeretnénk, ha tudna bennünket fogadni, hogy megnézzük az állatállományát. ?sné Simon Zsuzsanna nagy szeretettel fogadott bennünket a délelőtt folyamán. Szívesen látott a háza táján minket, és nagy örömmel mutatta meg a gyerekeknek a teheneket, a bikaborjúkat és üszőket, a vágásérett hízókat, illetve a baromfikat. Lehetőséget biztosított arra is, hogy a gyerekek megetessék a szarvasmarhákat szénával. A gyerekek számára ez óriási élmény volt, nagy örömmel fogták a szénát és dobálták be a teheneknek. Megbeszéltük, hogy milyen állatot látunk, hány lába van, mi borítja a testét, milyen hangot ad ki, miért haszonállat az ember számára. Megmutatta Zsuzsa gazdaasszony a fejőházat is, elmesélte, hogy hogyan fejik a teheneket, illetve azt is, hogy milyen gépekkel etetik, és melyik géppel takarítják ki.

 

   

 

Mikor már minden kérdésre kaptak választ az érdeklődő óvodások, a házigazda annyira kedves volt hozzájuk, hogy mindenkit megkínált finom, friss házi tehéntejjel is. Akinek ízlett, annak töltött újra és újra. Jóindulatát, kedvességét az is mutatja, hogy minden gyermeknek önzetlenül adott egy csomag tehéntejből készült házi túrót, amit ő készített.  Táskába tettük, és úgy küldtük haza a családoknak, akik vélhetően velünk együtt örültek a kedves ajándéknak.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni az óvodai dolgozók nevében, hogy segítették a munkánkat és együttműködtek velünk, hogy gyermekeink tudástára új ismeretekkel gyarapodott. Sikeres gazdálkodást kívánunk a jövőre nézve!