A legnagyobbak között a cementgyár

Három évvel a nyitást követően a Királyegyházai Cementgyár több mint 8,3 milliárdos árbevételével már a 11. legnagyobb adózó a baranyai Top 100-as listán. Mikita István, a gyárat üzemeltető LAFARGE Cement Magyarország Kft. gyárigazgatója szerint az eredmény következetes munka eredménye, amelyet nemcsak szakmai elismerés is igazol.

A Királyegyházai Cementgyár az elmúlt három évben közel megnégyszerezte az árbevételét. Folytatódik a trend?

Következetes munkával értük el az eredményeinket. Ebben ugyanúgy megatározó volt az elérhető legmodernebb technológia alkalmazása, mint annak a fiatal, tehetséges csapatnak a munkája, amely évről évre kiváló teljesítményt nyújtott. A hazai építőiparnak is megvannak a korlátai, árbevételünk nagyjából ezt tükrözi, ugyanakkor, hogy stílszerű legyek, nincs semmi „bebetonozva”.

Azaz további növekedést vár?

Az iparág főleg az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően felébredt tetszhalott állapotából, így javultak az ágazat kilátásai. A bővüléshez azonban ez kevés, versenyelőnyünknek továbbra is a magas minőségű, egyedi megrendelői igényeket is kielégítő cementjeinket tartjuk. Ahogy idén is, a jövő évben is szeretnénk új termékeinkkel a leginnovatívabb magyar cementgyártóként jelen lenni a piacon. Ehhez jó úton haladunk, sikeresen teljesítettük nemzetközi LAFARGE gyári működési modell, a POM 2.0 legújabb előírásait, elértük az idén kitűzött termelési céljainkat, de ami a legfontosabb, hogy közel 1250 napot tudhatunk a hátunk mögött munkaidő kieséssel járó baleset nélkül. Szeretnénk ezt is fokozni, szigorú munkavédelmi intézkedéseinknek köszönhetően legbiztonságosabb cementgyárrá kívánunk válni a hazai piacon.

Pár évvel a megnyitást követően újabb csarnokkal bővült az üzem, miért volt erre szükség?

Saját erőből, közel 700 millió forintos beruházási összegből építettük meg azt a zárt csarnokot és a hozzá tartózó feladószerkezetet, amivel lehetővé vált a másodlagos tüzelőanyagok használata. Ez jelen pillatanban tisztított, aprított hulladékot, valamint gumiszövetet, gumit jelent, amellyel tevőlegesen is kapcsolódunk a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási programhoz. Az új építményekre, amellett, hogy lehetővé teszik a gazdaságosabb üzemelést, környezetvédelmi beruházásként tekintünk, hiszen ezt követően a már eddig is alacsony kibocsátási értékeink tovább csökkenek. Büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket az év elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Környezetvédelmi-díjjal ismerte el.

Ha nem is meglepte, de váratlanul érte a két nemzetközi építőanyag óriás, a LAFARGE és a Holcim egyesülése a hazai szereplőket. Mit jelent ez a gyár a magyar piac életében?

Decemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság a két vállalatcsoport egyesülését Európában, ennek köszönhetően jobban meg tudunk felelni a globális kihívásoknak: az előrejelzések szerint ugyanis 2050-re a Föld népességének 70 százaléka városokban lakik majd. A dolgok mai állása szerint a Királyegyházai Cementgyár a létrejövő új cég, a LAFARGEHolcim tulajdonába marad, azaz érdemi változás a gyár működésében nem várható. Továbbra is a helyi közösségekre alapozunk és elkötelezettek maradunk eddigi értékeinkhez.

A gyár minden helyben élő számára közvetlen, vagy közvetett hatással bír. Milyen kapcsolatot sikerült kialakítani az elmúlt három évben a helyiekkel?

Nem túlzás, ha azt mondom: a gyár megépülése óta a helyi közösségekkel együtt leraktuk a jövőbeni sikeres együttműködés alapköveit is. A nyíltságra, nyitottságra törekszünk. Tudatosan ügyeltünk arra, hogy a gyárhoz közeli településekről minél több munkavállalónk kerüljön ki, amelynek aránya mára közel 50 százalék. Számtalan társadalmi és gazdasági jellegű eseményt támogattunk, és támogatunk mind a mai napig. Közreműködtünk a Királyegyházai Falunap, a Családi Nap és a Sportnap megvalósításában. Az igen színvonalas és színes programokon kollégáink is szívesen vettek részt. Munkatársaink önkéntes munkája révén a rendezvényeken gyerek foglalkoztató valósulhatott meg, és segédkeztünk az iskola Föld napja alkalmából rendezett vetélkedőjén is, amelynek emlékére a gyerekekkel közösen fát is ültettünk. Ez is jelzi önkéntes programunk egyre nagyobb sikerét: tevőleges közreműködésünkkel különböző rendezvények valósultak meg, és megszépülhettek a pécsi gyermekklinika kórtermei is. Ezzel mi is hozzájárulunk ahhoz a célhoz, hogy 2020-ra világszinten elérjük az 1 millió önkéntes munkaórát és ebben reméljük a Királyegyházaiak is partnereink lesznek a jövőben. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi évben közreműködésünkkel megnyílhatott Királyegyháza edzőterme, a Király GYM, és megvalósulhatott a Királyegyházát Szentlőrinccel összekötő kerékpárút. A nagy részben pályázati finanszírozásból megvalósuló bicikliút projekt teljes önrészét a LAFARGE biztosította, hiszen a biztonságos közlekedés megteremtése kiemelt fontosságú számunkra. Büszkék vagyunk arra is, hogy az idei évben a magyarországi beszállítók arányát összértékben több mint 90 százalékra sikerült emelnünk, amelyben a térség vállalkozásai is szerepet játszanak.