Töretlenül fejlődik a LAFARGE

A 2014-es év jelentős eredményekkel és fejlesztésekkel teli volt a LAFARGE Királyegyházai Cementgyáránál. A balesetmentes napok száma meghaladta az 1200 napot, amelyre a cég vezetése nagyon büszke, hiszen ez azt jelenti, hogy indulásuk óta nem történt munkaidőkieséssel járó baleset.

 

Annak ellenére, hogy az építőipar számára jelentős nyári szezon időjárása meglehetősen kedvezőtlenül alakult, értékesítés szempontjából a Királyegyházai Cementgyár tudja tartani előirányzott célkitűzéseit. Ez sok tényező együttállásának köszönhető. Egyrészt kifejezetten jól indult az év, az építőipar mélypontról történő elmozdulását a cementgyár is érzékelte. A LAFARGE márkanév mára ismertté, keresetté vált. A folyamatos termékfejlesztés egyik eredménye, hogy a LAFARGE idén új, szulfátálló cementtípussal is megjelent a piacon.

Az ügyfélközpontúság terén még tudatosabb és összehangoltabb kapcsolatápolásra törekszik a cég. Új vasúti terminált adtak át Százhalombattán, mellyel a kiszállítás hatékonyabbá vált. A tervek szerint a jövő év elejétől az ISO 9001 és 14001 szabványoknak megfelelő minőség- és környezetirányítási rendszerek segítségével folytatják működésüket. A folyamatos fejlesztések mellett kulcsszerepet kap a Királyegyházai Cementgyárban a hatékonyság növelése. Az év elején egy olyan gyári működési modell bevezetését kezdték meg, mely nemzetközi tapasztalatokon alapulva, számos sikeresen működő LAFARGE gyár legjobb gyakorlatain alapulva mutat utat a célok sikeres eléréséhez.

2014-ben megvalósul a LAFARGE környezetvédelmi beruházása is Királyegyházán, mellyel még inkább környezetkímélő módon folytatódhat a cementgyártás. A közel 700 millió forint összértéket meghaladó saját erőből megvalósuló beruházás révén a fosszilis tüzelőanyagokat részben kiváltó másodlagos tüzelőanyagok próbaüzemének második fázisát kezdhetik meg. A másodlagos tüzelőanyagok olyan anyagukban már nem hasznosítható tisztított és aprított anyagokat jelentenek, amelyeknek alkotóelemei a gyártás során teljes mértékben beépülnek a cementbe. Az új technológia alkalmazására vonatkozó engedélyt négy fő anyagkörre vonatkozóan kapta meg a LAFARGE Királyegyházai Cementgyára: a máshol már újra nem hasznosítható gumiabroncs és annak aprítéka, tisztított és válogatott műanyag- és papírhulladék, valamint biomassza kerülhet felhasználásra.

 

Ezt a technológiát világszerte 30 éve alkalmazzák, a nemzetközi tapasztalatok alapján a módszer tovább csökkenti a Királyegyházai Cementgyár környezeti kibocsátási értékeit, és hatékony megoldást nyújthat a helyi hulladékkezelési problémára is. A LAFARGE Csoport kiemelt célkitűzése, hogy a nem fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának arányát – csoport szinten – 50%-ra növelje 2020-ig, ezzel is hozzájárulva a körkörös gazdaság építéséhez. Az új beruházás kapcsán ehhez a törekvéshez csatlakozik az elérhető legjobb technológia beépítésével és alkalmazásával a Királyegyházai Cementgyár is. A technológia módosítására a gyár az év elején kapta meg az Egységes Környezethasználati Engedélyt, így kezdődhetett meg az új kapcsolódó beruházás megvalósítása. A meglévő gyártósor, egy zárt feladórendszerrel egészül ki, amely a fosszilis tüzelőanyagokat kiváltó új, másodlagos tüzelőanyagokat a megfelelő hőmérsékletű égetési ponthoz juttatja. A másodlagos tüzelőanyagok tárolására pedig egy 1000 m2-es könnyűszerkezetes csarnokot építettek, ahol zárt rendszerben kezelik majd a betárolt alternatív tüzelőanyagokat.