Sikeresen teljesített éves célok

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. sikerrel zárta indulását követő második teljes naptári évét is. A LAFARGE márkanév ismertebbé vált a piacon, az ügyfelek keresik termékeiket. A cég megkérdőjelezhetetlen szereplőjévé vált a magyar cementpiacnak, valamint fontos lépéseket tett a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében is.

A tavalyi év végén az építőiparban már tapasztalható volt a válságból való kilábalás, ami a gyár értékesítési forgalmán is érzékelhető volt.  Azonban ez még mindig elmarad a várakozásoktól, és nem teszi lehetővé a királyegyházi gyártási kapacitás teljes kihasználását. Emiatt a sikerességben kulcsszerepet játszik a hatékonyság növelése, mely területen tavaly számos eredményt sikerült elérni.

A LAFARGE büszke az egészség- és munkavédelem terén elért teljesítményére is: indulása óta csaknem 1000 nap telt el munkaidő kieséssel járó baleset nélkül. Az előző évekhez képest kétséget kizáróan javult a dolgozók elhivatottsága a munkavédelem iránt. A tavalyi évben létrejött az Egészségvédelmi Bizottság is, mely az egészségmegóvásra helyezte a hangsúlyt és létrehozott egy egész éven átnyúló programot. Többek között a LAFARGE munkatársai számára 2013. évtől kollektív élet- és balesetbiztosítást kötött, továbbá az év végén mindenki egy komplett egészségügyi szűrésen vehetett részt.

Májusban megkezdődött a cement vasúti kiszállítása a kelet-magyarországi régióba is, amely új kihívásokat jelentett. A logisztikai fejlesztés nem csak a hatékonyságot növelte, hanem elismerést is hozott a gyárnak: a vasútüzem elnyerte az "év legjobb árufuvarozási depója" díjat a londoni Európai Vasúti Kongresszus pályázatán.

A vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak a 2013. év során is messzemenőkig megfelelt a LAFARGE: sok esetben jóval a megengedett kibocsátási határértékek alatt teljesített, és további fejlődést tervez. A másodlagos tüzelőanyagok felhasználásával kapcsolatos elképzeléseiről számos fórumon tájékoztatta a környező települések lakosságát és támogatja a további párbeszédet a témában. A szóban forgó tüzelőanyag váltás nagyban hozzájárulhat a környezet javításához, hiszen a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása az egyik fő cél, továbbá a kibocsátási értékeinek javulásához is vezet. A fejlesztési csapat minden erejével arra koncentrált, hogy az elérhető legjobb technológiát tervezzék be, mellyel a hatóság által támasztott követelmények is minden tekintetben magasan túlteljesíthetőkké válnak. Az alternatív tüzelőanyagok alkalmazása a királyegyházi üzemet a világ egyik legfejlettebb cementgyárává teheti, hosszú távon megoldást kínálhat egyes hulladékkezelési problémákra, valamint bevételi forrást jelenthet helyi gazdálkodók számára is.

A LAFARGE nagy hangsúlyt fektet a környező településekkel való meglevő jó kapcsolat ápolására és büszke a 2013-ban elért közös eredményekre. Több helyi kezdeményezést támogattak és indítottak maguk is, melyekért az év végén a kiemelkedő társadalmi felelősségvállalásban élen járó vállalkozásoknak adható „CSR Hungary” díjat is kiérdemelték.