Gyerekzsivaj a cementgyárban

Negyven négyzetméteres falfestményt avattak szeptember 20-án a Királyegyházai Cementgyárban. A Szentlőrinci járás nyolc településéről érkező huszonhárom diák kilenc nap alatt hozta létre azt az alkotást, amely feldolgozza a fenntartható fejlődés és az ipari ökológia fogalmait, továbbá a cementgyár kapcsolatát a környezettel.

 

Bükkösd, Cserdi, Gerde, Királyegyháza, Sumony, Szabadszentkirály, Szentlőrinc, Velény 12-14 év közötti diákjai alkották meg azt a 40 négyzetméteres falfestményt, amely a Királyegyházai Cementgyár bejáratánál fogadja az üzembe érkezőket. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező csoportjának közös alkotó táborában kilenc napon át beleértve egy hétvégét is, dolgozták fel a fenntartható fejlődés, az ipari ökológia fogalmát és a cementgyártás folyamatát. Továbbá a közösségfejlesztő program lehetővé tette számukra, hogy megismerhessék a LAFARGE egészség- és munkavédelem iránti elkötelezettségét. A falfestéshez csatlakoztak a LAFARGE Királyegyházai Cementgyárának dolgozói is, akik nemcsak tenyerük lenyomatát hagyták a falon, hanem szabadidejük erejéig csatlakoztak is a gyerekekhez.

 

„Ez a több mint egy hetes program bebizonyította, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretein belül generációkat átívelve könnyen meg lehet teremteni a hidat egy üzem munkatársai és a helyi közösségek között. Ez az alkotás kiválóan példázza a cementgyár közösségben betöltött szerepét.” – mondta Zadravecz Zsófia, a LAFARGE marketing kommunikációs vezetője.

 

A tábor végére beköszöntő rossz idő ellenére az öt ráhangoló és négy falfestéssel telt nap során a különböző készségű, családi hátterű gyerekek megélhették a közös alkotás sikerét, megerősíthették saját belső értékeiket. A program nem titkolt célja, hogy segítse a gyerekek szociális és vizuális készségeinek fejlődését, ezen keresztül pedig a helyi közösségi tudat erősödését.

A Királyegyházai Cementgyár a program szakmai koordinátorának Katona Krisztinát, a Pécsi Szín-Tér Egyesület munkatársát kérte föl, akinek közösségfejlesztő tevékenységét az Egyesült Államok nemrég leköszönt budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, Aktív Állampolgárságért Oklevéllel ismerte el. A kilenc nap alatt összesen 60 négyzetméternyi papírt, 65 liter festéket, 98 darab ecsetet és 138 pár munkavédelmi kesztyűt használtak fel. A falfestést kétszintes állvány segítette. A gyerekek szállítását, étkeztetését, munkavédelmi felszerelését és az alapanyagokat a LAFARGE Cement Magyarország Kft. biztosította.

{mospicasaweb:user=104387801890056653129,album=gyerekzsivajacementgyarban}

Különleges falfestő projekt

 

A Pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező csoportja a Lafarge Cementgyárral együttműködve 2013. szeptember 12-20. között különleges falfestő projektet valósított meg a környék gyermekeiből toborzott alkotócsapattal. A 23 résztvevő gyerek a Bükkösdi, a Szentlőrinci, a Szabadszentkirályi és a Királyegyházai Általános Iskola 7-8. osztályos tanulói közül került ki.

 

A falfestést öt napos előkészítő munka előzte meg, melynek a Királyegyházai Általános Iskola adott otthont. Az öt nap során önismereti, csapatépítő és véleménynyilvánítást ösztönző játékok során ismerhették meg egymást és kerülhettek egyre közelebb egymáshoz a csapattagok. Apránként vezettük be a gyerekeket a színek-formák és a nagy felületek világába is. A nagy falfelületen való festéshez elengedhetetlen volt a nagyméretű, plakátszerű alkotás és a közös festés kipróbálása.  A gyerekek bámulatosan működtek a közös munkánk minden fázisában: nyitottak, felszabadultak tudtak lenni, amikor arra volt szükség, fegyelmezettek, együttműködőek és nagyon kreatívak, amikor azt kívánta a helyzet. Emlékezetes számunkra a falfestmény tervezése, amikor egymástól függetlenül minden kiscsoport majdnem ugyanazokat az elemeket jelenítette meg a tervében, és ebből adódóan teljesen egybehangzó döntés született arról, hogy a festményen meg kell jelennie a tehervasútnak, ami ezúttal nemcsak mészkövet és agyagot szállítson, hanem a gyárhoz kapcsolódó településekről érkező gyerekeket is, akik a kép központi részén található hőcserélő toronnyal és a másodlagos tüzelőanyagokat elnyelő kemencével szimbolizált gyárba érkeznek, festésre készen állva. Mindezt a jelenetet természetes környezetbe helyezték: zöldellő dombok, napraforgó és kukoricaföldek, takaros házikók közé, ahol a gyár és a természet „barátságát” a toronyra felkúszó borostyán, a rajta gyökerező fa, illetve a silón fészkelő madárcsalád szimbolizálja. A kis csapat az időjárás szeszélyeivel dacolva 3 nap alatt festette meg a nagy művet, melyet 2013. szeptember 20-án szülők, barátok, az iskolák és települések képviselői, a gyár dolgozói és a média jelenlétében ünnepélyesen felavattunk.

 

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen formában támogatták a munkánkat: a szülőknek, az iskoláknak, a településeknek, önkénteseinknek és a gyár dolgozóinak!