Interjú Mikita István gyárigazgatóval

2011. szeptember közepén adták át a LAFARGE cementgyárát Királyegyházán. A létesítmény vezetői Európa egyik legmodernebb cementgyáraként máris új beruházás megvalósításán gondolkoznak. A fejlesztést több rendezvényen is megvitatatták, ami további gazdasági hasznot hozhat a régiónak.

 

Újabb szakaszába érkezett az elmúlt hónapokban a Királyegyházai Cementgyár másodlagos tüzelőanyagok használatára vonatkozó engedélyeztetési eljárása, mely során közmeghallgatást tartott a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Királyegyházán és Szentlőrincen. Ezúttal a lakosok kérdéseit is figyelembe véve az új gyár igazgatóját kérdeztük a beruházás részleteiről, és a másodlagos tüzelőanyagok használatával kapcsolatos tudnivalókról, tapasztalatokról.

– A szelektív hulladékgyűjtés kapcsán legelőször az újrahasznosítás jut eszünkbe. Miért nem hasznosítják újra ezeket az anyagokat, miért a cementgyártás során használják fel?

A különböző hulladékok, miután haszontalanná válnak az ember számára, más-más utat járhatnak be. Legelőször is: ami még alkalmas arra, hogy belőle ismét használható anyag legyen, az újrahasznosításra kerül. Ezt maga az anyag tulajdonsága és gazdaságossági kritériumok határozzák meg. Így épülhetnek például focipályák gumiabroncsból, vagy készül éppen pulóverek kötéséhez használható fonal a műanyagból is. Emellett vannak olyan műanyagok, amelyek már anyagukban történő újrahasznosításra nem alkalmasak, vagy ez olyan magas költséggel járna, amely már nem gazdaságos. Kizárólag ilyen tüzelőanyagokat tervez a Királyegyházai Cementgyár is alkalmazni, azaz amelyeket már nem lehet anyagában újra felhasználni. Így kerülhető el, hogy ezek a hulladéklerakókba kerüljenek, és ezzel súlyos mértékben szennyezzék a környezetet. A legfontosabb azonban továbbra is az, hogy a mindennapi tevékenységünk során minél kevesebb hulladékot termeljünk, ezzel kevésbé terhelve a környezetet. A LAFARGE Csoport több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a másodlagos tüzelőanyagok felhasználása során, amely a cementgyárak életének egy természetes fejlődési folyamata, világszerte általánosan alkalmazott, teljes mértékben biztonságos, ellenőrzött és elfogadott gyakorlat.

– Válogatott hulladékot (műanyag- és gumiaprítékot) és biomasszát kíván a gyár felhasználni tüzelőanyagként. Miben különbözik ez a módszer egy hagyományos szemétégetőtől? Honnan származik a hulladék?

A gyárban a cement gyártásközi terméke, a klinkergyártás során szigorúan ellenőrzött és monitorozott körülmények között kerül felhasználásra az előzetesen válogatott hulladék, úgynevezett másodlagos tüzelőanyag. A cementgyár kemencéjének égésterében jóval magasabb hőmérsékleten (700-800 Celsius fok helyett 1100-2000 Celsius fok), jóval tovább tartózkodik az anyag, mint a hagyományos szemétégetőknél, biztosítva azokat a kémiai reakciókat, amelynek eredményeképpen a bevitt anyag nem a környezetbe kerül, hanem beépül a klinkerbe. Az együttégetési folyamat során a technológiának köszönhetően csökken ugyanis a  kibocsátott anyagok, mint például a szén-dioxid, a nitrogén-oxidok mennyisége. A hulladékégető művekkel ellentétben nálunk nem keletkezik hamu vagy egyéb melléktermék. A máshol hamuként távozó anyag – környezetbarát technológiánk eredményeként – hasznos alkotóelemmé alakulva beépül közvetetten a cementbe. A felhasználás során kizárólag előválogatott helyi hulladék kerül felhasználásra, nem importhulladék, hiszen gazdasági érdek is, hogy helyben elérhető anyagokat alkalmazzunk.

– Hogyan alakulnak a gyár kibocsátási adatai? A lakosságot kiváltképpen a nehézfémek és a por emissziós értékei érdeklik.

A kibocsátási értékeket nem a másodlagos tüzelőanyagok fajtája, hanem a kemence felépítése és a technológia határozza meg. Európa egyik legmodernebb cementműveként a királyegyházai gyár a legjobb elérhető technológia alkalmazásával éri el a kibocsátási határértékek betartását és a lehető legnagyobb biztonságot a folyamat során. Emellett a környezetvédelmi hatóságok szigorúbb ellenőrzésekkel, alacsonyabb határértékekkel tartják folyamatos ellenőrzés alatt a másodlagos tüzelőanyagokat felhasználó cementgyárakat. Összességében elmondhatjuk, hogy a nem fosszilis energiahordozók felhasználásával csökkennek a kibocsátási értékek, és válik egyre kisebbé a gyár ökológiai lábnyoma. Folytatódik az emissziós és az imissziós értékek mérése, amelyek hamarosan honlapunkon is elérhetővé teszünk, valamint a korábban indított egészségügyi monitoring rendszer is tovább működik.

– Számolniuk kell-e a környékbeli lakosoknak azzal, hogy megnövekedik a kamionforgalom a falvakban a beruházás következtében?

Az előzetes hatástanulmány számításai alapján a kamionforgalom kis mértékben növekedhet a beruházás következtében, legrosszabb esetben maximum napi 24 – ez óránként egy – kamion többletforgalmával kell számolni, amik továbbra is az elkerülő utat használják teherszállításra, kikerülve ezzel a településeket. Nagy könnyebbséget jelentene az M60-as autópálya folytatása, mely végleg leveheti majd a terhet a 6-os főútról és az alacsonyabb rendű utakról is. A cementgyár tervezi a szállítás vasútra való terelését, azonban ez a beszállítói oldalról még nem minden esetben kiépített.

– Várhatóan milyen hatással lesz a beruházás a környékbeli munkaerőpiacra?

A gyár mindennapi működése során közvetlenül 130 főnek és közvetetten családjuknak biztosít megélhetést, emellett több száz alvállalkozó, beszállító is a cementgyárnak köszönhetően jut munkához. A beruházás következtében újabb munkahelyek teremtésére számítunk, például a biomassza termesztése során, de többletbevételt jelenthet a helyi gazdák számára a kukoricaszár átvétele is.

– Hová fordulhat a lakosság további kérdések esetén?

Ahogy azt többször jeleztük, tevékenységünket mindenki számára átláthatóan végezzük, minden esetben a nyitottság a szemléletmódunk alapja. A lakosságot szívesen látjuk nyílt napjainkon, vagy akár egy előzetesen egyeztetett gyárlátogatáson. Jómagam és munkatársaim is állunk a lakosság rendelkezésére a megszokott elérhetőségeken (+36/73-500-900, www.lafarge.hu vagy cementhungary@lafarge.com).