Kalocsára kirándultunk

Kellemes napot töltöttünk a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának szervezésében 2012. december 11-én Kalocsán és Hajóson.

  A Nyugdíjas Klub tagjai a hosszú úton a kellemesen meleg buszból gyönyörködhettek a havas táj szépségeiben. Jó hangulatban érkeztünk meg Kalocsára. Először a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárat látogattuk meg. A könyvtár felbecsülhetetlen értékű és csodálatos. Tizenötezer értékes kötet található itt, a legrégebbi még az 1400-as években íródott, kézzel. A könyvtárban láthattuk a Szent Korona másolatát is. A könyvtár után az Érseki Kincstárat tekintettük meg, ahol szintén különlegesen érdekes egyházi ereklyéket, miseruhákat láthattunk. Következő állomásunk a Paprika Múzeum volt, ahol a paprika feldolgozásának folyamatát, eszközkészletét – a mozsaraktól a magmosón át a mai modern berendezésekig – figyelhettük meg. A Porcelán Manufaktúrában szemtanúi lehettünk a porcelán készítésének, és csodálatosan szép, kézi festéssel készült tárgyakat láthattunk.

Kalocsát elhagyva a világ legnagyobb pincefalujába mentünk, Hajósra, ahol több száz éves hagyománya van a szőlőtermelésnek. A világon egyedülálló, ezernél is több, löszfalba vájt pince fölé épített présházak faluszerkezete lenyűgöző látványt nyújt. A sok gyaloglás után egy borházba tértünk be egy nagyon finom marhapörköltre, ami mellé megízlelhettük a hajósi borokat is. Fáradtan, de jó hangulatban értünk haza Királyegyházára.

 

Köszönjük ezt a szép napot mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen különleges élményben legyen részünk.