FÖLD-VÍZ-LEVEG? projekt az iskolában

Mint arról már az előző hónapban is beszámoltunk, a TÁMOP 3.1.4 „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben” című nyertes pályázatunkban vállalt feladatainknak eleget téve ebben a tanévben is szerveztünk három hetet meghaladó projektet a Királyegyházai Iskolában, ezúttal: FÖLD -VÍZ-LEVEG? címmel.

 

2011-ben iskolánk elnyerte az Ökoiskola címet, intézményünk nevelői igyekeznek abban a szellemben nevelni a gyerekeket, hogy környezettudatosan gondolkodjanak és cselekedjenek. Céljaink elérése érdekében jó partnerekre találtunk tanulóinkban, használják a szelektív hulladékgyűjtőket, ügyelnek szép, új iskolánk tisztaságára, rendjére. Vigyáznak újonnan telepített növényeinkre, és a tél folyamán odafigyeltek madaraink etetésére is. Projektünk április 13-án kezdődött a 4. és a 7. osztály részvételével, ezen a napon hirdettük meg rajz-, vers- és fogalmazás pályázatainkat is intézményünk minden tanulójának, majd a víz jegyében kirándulni mentünk a kanálispartra, ahol különböző megfigyeléseket tettünk. 16-án, hétfőn Toplakné Szummer Marianna tanárnő érdekes, vízzel kapcsolatos kísérleteket mutatott be. Április 17-től 19-ig erdei iskolában voltunk Harkányban, melynek eseményeiről részletesen beszámolt az előző számban Stálenberger Mirjam 4. osztályos tanuló, így csak összefoglalva: jártunk a BIOKOM szelektív hulladékválogatójában, a Zöld-Híd Alapítvány Ökokuckójában, lazítottunk a siklósi fürdőben, kirándultunk a villányi Templom-hegyre, ismerkedtünk a siklósi vár történelmével, Pintér Tibor tanár úr a mozgásról, Konyári Tímea tanárnő és jómagam pedig a szellemi tornáról gondoskodtunk. Megcsodálhattuk a Dráva szépségét és élővilágát, majd fáradtan, de élményekkel telve hazaindultunk. Eseménydús hetünket megspékeltük pénteken egy látogatással a sumonyi madarásztáborba, majd megfigyeltük a szomszédos halastó élővilágát. Április 24-én, kedden ökojátszóházat szerveztünk: hulladékból készítettünk sok szép, érdekes tárgyat, melyek a falunapon is kiállításra kerülnek majd. Utolsó kirándulásunkat a bükkösdi Ökoparkba szerveztük, ahol testközelből láthattuk ősmagyar állatainkat, gyönyörködhettünk a táj szépségében, és a gyerekek ügyességükről, állóképességükről is számot adhattak az ügyességi versenyeken. 26-án, pénteken Közlekedj környezettudatosan! című vetélkedőnkön próbálhatták ki magukat az iskola tanulói. Május első napjaiban elkészítettük kiállításunkat a projekt produktumaiból, és felkészültünk a projektzáró vetélkedőre, melyen minden résztvevő tanulónk megmutathatta, mennyi új ismeretet sajátított el a több mint három hét alatt, és összemérhette tudását a bükkösdi és a magyarmecskei diákokkal. Nagyon szoros küzdelemben a „Szelektív csapat” (Lucza Virág, Lusek Richárd, Hadnagy Henrietta, Orsós Julianna, Sóki Andor) állhatott a dobogó legfelső fokára. Rajzpályázatunk első helyezettje Végi Emília 3. osztályos tanuló lett, fogalmazás pályázatunkat Katona Cintia 3. osztályos tanulónk nyerte, versírásban pedig szintén egy 3. osztályos tanuló, Vida Henrietta jeleskedett. A környezettudatos közlekedési vetélkedőnk két legeredményesebb diákja Gayer Zsolt 2. osztályos és Boros István László 7. osztályos tanuló lett. Gratulálunk nekik!

Köszönjük a támogatást a LAFARGE Cement Magyarország Kft.-nek, a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítványnak és mindazoknak, akik segítséget nyújtottak abban, hogy ez a projekt ilyen kellemesen, zökkenőmentesen teljen, és sikeresen záruljon.

 

 

További részletek a Galériában!