Szeptemberben avatják a cementgyárat

2011. szeptember 15-én lesz a királyegyházai cementgyár hivatalos avató ünnepsége, melyen a francia Lafarge és az osztrák Strabag is a legfelsőbb szinteken képviselteti magát. A rendezvényre Magyarország miniszterelnökét is meghívták. Frederic Aubet, a Lafarge Cement Magyarország ügyvezető igazgatója arról tájékozatta a megjelenteket a július 28-ai sajtótájékoztatón, hogy a cementgyár építése befejeződött, a gyár az üzemeltetésre alkalmas, a próbaüzem elkezdődött. Folyamatban van még a környezet szépítése, a parkosítás.

Elkezdődött a cement kiszállítása, az értékesítési csoport azon dolgozik, hogy a gyár első ügyfele, a Frissbeton mellé más vevőket is találjanak.

 

F. Aubet ezúttal is kiemelte, hogy a Lafarge számára a legfontosabb a biztonság, a munkavédelem és a környezetvédelem. Mikita István gyárigazgató beszámolt arról, hogy a próbaüzem sikerrel indult, eddig minden érték megfelel az előírásoknak, az előállított – a piaci átlag fölötti minőségű – cement és klinker a silókban várja a kiszállítást. Most a kiszállítás és az ahhoz tartozó berendezések tesztelése folyik, és ha lesz elegendő hely a silókban, akkor újra begyújtják a kemencét, és újraindul a gyártás.

A királyegyházi cementgyár egyedülálló abban a tekintetben, hogy a technológiának köszönhetően a legideálisabban tudják beállítani a cement szemcseméretét. (A szakember elmondta, hogy a túl nagy szemcsék nem vesznek részt a kötésben, az aprók pedig hidratálódnak.)

    

    

    

A gyár területén épült hat siló nyolc különböző termék tárolására alkalmas, három különböző módon történik a kiadás: ömlesztett formában vasúton illetve közúton, valamint zsákos formában.

Bagi Zoltán, a gyár munkavédelmi felelőse amellett, hogy minket, látogatókat is munkavédelmi oktatásban részesített mielőtt a munkaterületre léptünk volna, tájékoztatott arról, hogy a cementműben dolgozók minden egyes munkafázisra megfelelő oktatást kapnak. A Lafarge által kidolgozott szabályok kicsit még szigorúbbak, mint az egyébként is szigorú magyar szabványok. A teljes kockázatelemzés elkészítése körülbelül egy évbe kerül, a folyamatos kommunikációval is mintegy három év szükséges az összes munkafolyamat leszabályozásához.