Újévi köszöntő a Nostra-házban

A Nostra Cement Kft. vezetőségének meghívására érkezett Királyegyháza Képviselőtestülete a Nostra-házba január 13-án. A vendégség rendhagyó módon testületi üléssel kezdődött, melynek során a képviselőtestület tagjai egyhangúlag hozott határozatban fogadták el azt a tulajdonosi névváltozást, miszerint a Nostra Cement Kft.-vel kötött adásvételi előszerződés részleges felbontásra és újrakötésre kerül, a Nostra Cement Kft. – mint vevő – helyébe új vevőként a Strabag Zrt. kerül. A testületi ülés lezárását követően Kővári József ügyvezető igazgató köszöntötte az új esztendőben a királyegyházai önkormányzati képviselőket, külön kiemelve az újonnan megválasztottakat.

 

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a cementgyár építése már igen előrehaladott állapotban van, folyamatos a berendezések kipróbálása, történnek a próbamérések, és természetesen ezzel párhuzamosan a dokumentációk készítése és leadása is zajlik. Január végére tervezik a kemence begyújtását, ami még nem lesz egyenlő a gyártási üzemmel, csak próbaüzemről van szó. Még nem 100 százalékos a készültség, például nincs még kész a zsákos csomagoló részleg, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik utolsó munkafázist fogja jelenteni. A környezetet is rendbe kell hozni ez év második félévére, amikorra az iparszerű termelés kezdetét tervezik. 2011-ben mintegy 250 000 tonna cementet kívánnak gyártani saját felhasználásra, körülbelül három-négy év alatt tervezik elérni az eredeti tervekben is foglalt évi egymillió tonna cement gyártását. A kiszállító útvonal egyelőre marad a Tarcsapuszta felé vezető út, amelyet ennek érdekében meg fognak erősíteni. A termelés várható beindulása magával vonja majd az iparűzési adó mértékének megemelkedését is, ami kecsegtetőnek ígérkezik Királyegyháza számára. Az igazgató továbbá indítványozta, hogy a képviselőtestület a ciklusra vonatkozó gazdasági terve elkészítésénél gondoljon arra, hogy a cementgyár működése mintegy hetven évre tervezhető, ezért legalább egy évtizedre előremutató távlatokban lenne jó kidolgozni az együttműködési, a támogatási lehetőségeket. Az elmúlt években az építkezés során mintegy 130 millió forinttal támogatta a Nostra Cement Kft. a települést. Legutóbb az orvosi rendelő teljes felújítása, bővítése készült el a Nostra Cement támogatásával, a következőkben pedig elsősorban a buszforduló kiépítése a cél, majd sor kerülhet a régóta ígért tóalakításra is. A Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány által támogatott és szervezett programokat eredményesnek és sikeresnek tartják, ezért 2011-ben is segíteni fogják.

Kővári József kitért a gyár tulajdonosi körének változására is. A világ legnagyobb cementgyártó cége, a 150 cementgyárral rendelkező francia Lafarge, az elmúlt években a környező országokban létrehozott négy cementgyárával, valamint a Strabag Zrt. a  Királyegyházán épülő cementgyárral közösen kíván létrehozni egy öt gyárból álló közép-európai Cement Holdingot, melyben 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a Strabag. A végső döntés áprilisra, májusra várható.        

.