Tájékoztatták a Társadalmi Tanácsot

November végén a figyelmesebbek saját szemükkel is láthatták, hogy vékony füst szállt fel az épülő cementgyár legmagasabb építményéből. A Nostra Cement Kft. vezetősége fontosnak tartotta a művelet előtt a Társadalmi Tanács tagjait is összehívni és előre tájékoztatni az eseményről. A tájékoztatón Molnár József és Kovács Mátyás válaszolt a felmerülő kérdésekre. Tőlük tudhattuk meg, hogy a füst a hőcserélő torony kiszárítása során keletkezett, ugyanis a téli hideg idők beállta előtt szükséges volt az építmény felfűtése a beépítés során felhasznált, de be nem épült vízmennyiség kipárologtatása céljából.

A beépítés során felhasznált több száz köbméter víz egy része a kémiai folyamatokban beépült, más része azonban a hideg miatt a fagyás során fellépő tágulással károkat okozhatott volna az építményben. A kiszárítás során az egyre magasabb hőmérséklet kialakulásával, az égés tökéletesedésével, már csak vízgőz távozott a kürtőn. A kiszárítási műveletet természetesen előre bejelentette a Kft. a Környezetvédelmi Felügyeletnél is.

Most először láthatta az épülő cementgyárat közvetlen közelről a Társadalmi Tanács két új tagja: Vargáné Papp Györgyi, Gerde polgármestere és Torma Lászlóné, Sumony alpolgármestere. A lenyűgöző méretek azonban nemcsak őket ejtették ámulatba, hanem minket is, akik sokadszor járunk már az építkezésen.

 

.

.