A középkorban jártunk

Bikalra, a Reneszánsz Élménybirtokra kirándultunk Királyegyházáról 72 fővel augusztus 28-án, szombaton. Örömmel jelenthetem, hogy ezúttal – most először – teljes létszámmal indulhattunk, senki nem maradt otthon az utolsó pillanatban, senki nem aludt el, senki nem lett beteg.

Akiknek közbejött valami, még idejében lemondták az utat, és szervezhettünk a helyükre másik jelentkezőt. Mivel a létszám meghaladta a 60 fős autóbusz férőhelyeinek számát, Grím Ferenc polgármester a kérésünknek eleget téve rendelkezésünkre bocsátotta a falubuszt is, így azzal is utazhatott kilenc fő, egy család pedig saját autójával jött. A tavalyi és a tavalyelőtti (szegedi és debreceni) kirándulásainkkal ellentétben, ezúttal nem szenvedtünk a kánikulától, de az egész nap szemtelenül szemerkélő eső sem vette kedvünket. A vendéglátók, a középkori „városlakók”, a kézművesek, a fogadósok, a jósnők, a színészek, a madarászok, a lovagok és különösen Kerge, a bolond, mind-mind, mint egy nagy család tagjai gondoskodtak róla, hogy remekül szórakozzunk.

       

Olyan különlegesen varázslatos, nem túlzás állítani, hogy mesés világba kalauzoltak minket, hogy nem lehetett nem beleélni magunkat. Sorban álltunk a jósnőknél, összebarátkoztunk a színészekkel, szívből szurkoltunk a lovagi torna versenyzőinek, és szívesen áztunk bőrig a madaras és a lovagi bemutató megtekintése érdekében. Aznap Bikalon még a lovagi torna királynőjévé is királyegyházi hölgyet választottak Vincze Györgyné (Ilike) személyében, de mivel ő távolabbról figyelte az eseményeket, a trónon elsőszülött leánya helyettesítette. A birtok kijárata fölé figyelmeztető táblát helyeztek el a bikaliak: „Vigyázz XXl. század!”, de mi a hazafelé vezető úton még nem szívesen tértünk vissza a való világba, inkább jókat nevetgéltünk a nap vidám eseményein. A kirándulást a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának tagjai szervezték a Nostra Cement támogatásának köszönhetően.