Királyegyháza: építkezések, felújítások

A július 29-ei képviselőtestületi ülésen Grím Ferenc bejelentette, hogy újabb építkezések, felújítások veszik kezdetét Királyegyházán. A fejlesztések részleteiről kérdeztem a polgármestert. 

 –          Legutóbb tavaly novemberben adhattunk hírt arról, hogy járdaépítés folyik településünkön, de mostanában tapasztalhatjuk, hogy ismét történik valami. Mire számíthatunk, hány méter járda kerül felújításra ezúttal?

 –          Már július vége óta folyik a településen a járda felújítása, a legrosszabb állapotú járdákkal kezdtünk. Erre a műveletre 150 köbméter betont ajánlott fel a Nostra Cement Kft., ez a mennyiség körülbelül 1500 méter járda felújítására lesz elegendő.

 –          A tulajdonosváltás okoz-e gondot a Nostra Cement Kft. vezetőivel való kapcsolattartásban?

 –          A Nostra Cement Kft. vezetői tudomásomra hozták, hogy januártól a Lafarge nevű francia építőanyag-gyártó cég társtulajdonosként jelenik meg a cementgyárban. A tulajdonosi kör bővülése nem fog különösebb változást okozni a cementgyár és a település viszonyában, a kapcsolatot továbbra is Kővári József ügyvezető igazgató úrral tartjuk.

 –          Megépül-e a kerékpárút Királyegyháza és Szentlőrinc között?

 –          Igen, a pályázat előkészítése már elkezdődött, és nagyon fontos, hogy Királyegyházára nem rótt anyagi terheket, hiszen a pályázathoz elengedhetetlen előkészítő, tervező munkálatokat és azok költségeit, több mint tízmillió forintot, teljes egészében a Nostra Cement Kft. bocsátotta rendelkezésre. A kerékpárút Királyegyházától Szentlőrincig, a 6-os főközlekedési útig fog tartani.

 –          Mikorra várhatjuk a tornyos iskola mögötti nádas terület megszépülését?

 –          A dísztó építéséhez szükséges kiviteli engedélyt július végén kaptuk meg a Környezetvédelmi Vízügyi Felügyelőségtől. A kivitelezést a Nostra Cement vállalja, a tómeder kiásásához egy speciális hernyótalpas gépre van szükség, mely jelenleg a bükkösdi bányában dolgozik, de ahogy ott felszabadul, érkezik hozzánk, és hozzálátnak a tómeder kialakításához. Pályázatot is adunk be a tó környezetének kialakítására, és szeretnénk összehangolni a műveletek az iskolánál folyó felújításokkal és parkosítással is.

 –          Elkezdődhet-e idén az orvosi rendelő és a hozzátartozó szolgálati lakás felújítása?

 –          Erre is megkaptuk az engedélyt a Szentlőrinci Elsőfokú Építési Hatóságtól, a munkálatokat a tetőcserével kezdjük, a védett övezetnek megfelelő előírások alapján cserepezéssel. A kivitelezésben itt is a Nostra Cementtől kapjuk a segítséget, a tetőcsere után első lépcsőben az orvosi rendelő akadálymentes megközelítésének kialakítására és teljes felújítására kerül sor, amibe beleértem a villamoshálózat és a teljes gépészeti felújítást is a kazántól kezdve a számítógépekig. Második ütemben a szolgálati lakás felújítását tervezzük.

 –          Sok nehézséget okozott az utóbbi időben az orvosi rendelőhöz és az iskolához érkező autók parkolása. Terveznek-e valamilyen megoldást erre nézve?

 –          Igen, az orvosi rendelő és a tornyos iskola épülete közötti kerítésen belül egy ideiglenes parkoló kialakításával kívánjuk ezt a problémát megszüntetni. Visszaépítjük az udvarba vezető hidat, és körülbelül tizennégy autónyi helyet tudunk majd itt biztosítani az orvosi rendelőbe autóval érkezők számára. Az orvosi rendelő hídját is megszélesítjük oly módon, hogy két autó kényelmesen elférjen egymás mellett.

 –          Hamarosan indul a próbaüzem a cementgyárban. Beválik-e az a remény, hogy munkahelyeket biztosítanak a gyárban a helyieknek?

 –          A Nostra Cement személyzeti munkáját végző szakember tájékoztatása alapján az új munkaerő toborzása és felvétele többlépcsős folyamat. A beérkező pályázatok első átvizsgálása után, amely a meglévő szaktudást és a tapasztalatot veszi elsősorban figyelembe a második lépcsőben már az adott terület vezetője találkozik és beszélget személyesen a jelentkezővel. Az így kialakított vélemények összegzése után születik meg a döntés. Örömmel hallottam, hogy nagyon jó a királyegyházi jelentkezők statisztikája. A királyegyházi jelentkezők közül negyvennégy fő esett górcső alá, melyek közül 21 hölgynek egyelőre nem tudnak munkát adni, de a huszonhárom férfi közül tizenhat főt alkalmasnak ítéltek a felvételre. ?k, amennyiben az egészségi alkalmassági vizsgálaton megfelelnek, hamarosan munkába is állhatnak a Nostra Cement Kft. alkalmazásában. A jövőt tekintve továbbra is érvényes, hogy, a meghirdetett állások betöltésénél a megfelelő alkalmasság esetében két azonos tulajdonságú jelölt közötti választásnál előnyt élveznek a királyegyházi lakosok.