Napelemek termelik az áramot Szentdénesen

2015. augusztus 31-én lezárult a szentdénesi önkormányzati intézmények fotovoltaikus fejlesztését célzó uniós projekt, amelynek eredményeképpen a település három helyszínén nyílik lehetőség a jövőben a szükséges villamosenergia-igény napelemekkel történő biztosítására.

 

Szentdénes Község Önkormányzata 2014 augusztusában nyújtott be támogatási kérelmet a KEOP-2014-4.10.0/N – „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati komponens keretében, amelyet az Európai Unió 2015 januárjában 14.99 millió forintos támogatásban részesített. A projekt átfogó céljaként a helyi önkormányzat a funkcionális szempontból kiemelt jelentőségű helyi épületeinek korszerűsítését határozta meg, míg közvetlen célként a hálózati villamosenergia-fogyasztás és ezzel egyúttal az önkormányzati rezsiköltségek csökkentése fogalmazódott meg.

 

       

 

A kivitelezési munkálatok április végén kezdődtek meg a szentdénesi óvoda, a polgármesteri hivatal és a könyvtár épületében, ahol augusztus végéig az eredeti terveknek megfelelően összesen 80db, egyenként 250Wp teljesítményű napelem panel került felhelyezésre. A beruházás nem csupán a helyi önkormányzat fenntartási költségeit csökkenti, de egyben hozzájárul a környezetünkre káros üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is.

 

A fejlesztés összköltsége 14.990.536,- Ft volt, melynek pénzügyi forrását teljes egészében az Európai Unió Strukturális és Beruházási Alapja biztosította.

 

A projekttel kapcsolatos sajtóközlemény szövegét ide kattintva olvashatja.