Élmény alapú tanítás

Az utóbbi években már szinte természetessé vált szülők, gyermekek és pedagógusok részére is, hogy az iskolai programok, beszerzések nagy része különböző pályázatok segítségével valósul meg.

Mivel mi pedagógusok szívünkön viseljük a királyegyházai iskola (mint intézmény) és a tanulóifjúság sorsát, ezért igyekszünk figyelni és észrevenni azokat a pályázatokat, melyekkel élve gazdagabbá, eredményesebbé tudjuk tenni az oktató-nevelő tevékenységünket oly módon, hogy ezzel a szülők, családok pénztárcáját ne terheljük. A 2014/2015-ös tanévben is megragadtuk a lehetőségeket, így nyílt alkalmunk arra, hogy a hetedik osztály Erdélybe, a hatodik osztály Egerbe és Óbányára, az egész felső tagozat a Mecsekbe kirándult, az iskolában és közvetlen környezetében pedig komplex közlekedési ismeretek oktatására nyílt alkalmunk az összes évfolyam részvételével. Mivel az erdélyi útról már részletesen beszámoltunk, most a többi programról szeretnénk bővebb tájékoztatást adni.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából volt módunk Egerbe látogatni a hatodik osztályos történelmi, földrajzi és magyar irodalom tanulmányok elmélyítése céljából. A kétnapos kirándulás első napján először az Aggteleki Cseppkőbarlangban tettünk maradandó élményt nyújtó látogatást, majd Szilvásváradon túráztunk a csodálatosan szép Szalajka-völgyben. Másnap múzeumpedagógus vezetésével jártuk végig az egri vár minden zegzugát, felidézve és összekapcsolva az Egri csillagokban olvasottakon kívül a történelmi események és földrajzi ismeretek sokaságát. Egerből Sirokra utaztunk, ahol az erőt próbáló hegymászás jutalmaként az újonnan épült látogatóközpontban a szakvezetés mellett interaktív, játékos feladványok vártak minket. A helyi tájházban kézműves játszóházban készítettek a gyerekek kis emléktárgyakat, ajándékot. Hazaindulás előtt még bevettük hazánk legmagasabb csúcsát, a Kékestetőt is.

       

A legújabb pályázati programunk, a TÁMOP-3.1.4.C-14 keretében a tanév végén a Komplex közlekedési ismeretek oktatása című projekthéten foglalkoztunk a kerékpár szabályos felszerelésével, a balesetek megelőzése érdekében KRESZ teszteket töltöttek ki, majd a KRESZ alapvető szabályait is magában foglaló biciklis akadálypályán gyakorolhattak a tanulók. A 7-8. osztályos tanulók regisztráltak a www.tanuloknak.hu oldalra, és ismerkedtek az oldal használatával. 2015. június 3-án a Szigetvári Rendőrkapitányság munkatársa tartott előadást iskolánkban korosztályonkénti bontásban, másnap pedig biciklitúrát tettünk Szentlőrincre az 1-8. osztályos tanulók részvételével. Összefoglalásként a kerékpár kötelező felszereléseiről szóló gyakorlati órát tartottunk, és a Közlekedj okosan! című sorozatot vetítettük.

              

2015. június 13-án a teljes felső tagozattal a Nyugat-Mecsekben túráztunk a Remeterét – Sós–hegy – Tubes – Kis-Tubes – Misina – Dömörkapu – Mandulás útvonalon.

2015. június 15-17. között Óbányára kirándult a hatodik osztály. Hosszú túrát tettünk a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, ismerkedtünk a helyi jellegzetességekkel: állattartás, gasztronómia. Lovas terapeuta segítségével felfedezhették a tanulók a lótartás és a lovaglás szépségeit. A kirándulás során felidéztük és gyakoroltuk a környezetvédelemről és a fenntartható fejlődés fontosságáról elsajátított ismereteinket, és meglátogattuk a mecseknádasdi tájházat is, ahol szintén a helyi specialitásokkal, életmóddal, szerszámokkal, eszközökkel, szokásokkal találkozhattunk.

           

Az egyes kirándulások, programok során felmerülő, a pályázatból nem finanszírozható további költségeket (étkezés, utazás) a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány vállalta át a LAFARGE Cement Magyarország Kft. támogatásának köszönhetően.