Nemzetiségek napja

A TÁMOP 5.5.1.B-11/2 jelű Családi közösségi programok és szolgáltatások fejlesztése a Királyegyháza Római Katolikus Plébánia szervezésében című programsorozat keretén belül idén novemberben is megrendeztük a  nemzetiségek napját.

 

A rendezvénnyel igyekszünk segíteni az érdeklődés felkeltését és erősíteni a toleranciát a különböző nemzetiségek, kultúrák elfogadása és tisztelete érdekében. Ezúttal két nemzetiség: a sváb és a roma kultúra hagyományait elevenítettük fel arra törekedve, hogy megmutassuk, megtapasztaljuk, hogy milyen szépen elférnek egymás mellett a különböző nemzetiségi jegyek a táncban, a zenében, a használati tárgyakban, a konyhában és az étkezésben is.

 

       

 

       

 

Mészáros Lászlóné, Ilike és Gyimesiné Fekete Tünde a Hagyaték című gyűjteményből válogatott sváb használati tárgyakból és öltözékből készített kiállítást az iskola emeleti zsibongójában erre az alkalomra. Tóth Réka tanárnő Juhász Barnabással nemcsak bemutatta a magyar néptánc szépségeit, de az előadást követő táncházban az érdeklődő gyerekek számára lépéseket is tanítottak.

 

       

 

Meghívásunkra volt tanítványaink: Csonka Edina és Lusek Richárd is eljött hozzánk erre a napra, hogy Csonka Ferenc hetedik osztályos tanulónkkal együtt roma táncokkal szórakoztassák a közönséget. A diákok körében mindig nagy sikert arat, ha láthatják, hogy társaik milyen ügyesek, és milyen bátran mernek szerepelni. Lakatos Leona roma táncoktató és fia, Orsós József nemcsak tánctudásukkal, de hagyományokhoz hű öltözékükkel is színesítették a rendezvényt. Közreműködésükkel a táncházban roma tánclépéseket is tanulhattak a gyerekek. A nyugdíjas klub tagjai hívásunkra és kérésünkre szívesen jöttek közénk, segítettek a sváb sütemény elkészítésében, nagyon türelmesen, kedvesen tanítgatták a gyerekeket a sütés-főzés fortélyaira.