Lakossági fórum Királyegyházán

Lakossági fórumot tartott a LAFARGE Királyegyházai Cementgyára a közelmúltban Királyegyházán és két alkalommal Szentlőrincen is. A már korábban elindított párbeszéd célja a teljes körű tájékoztatás.

Továbbá a LAFARGE által a hatósághoz eljuttatott előzetes konzultációs dokumentációval kapcsolatos lakossági kérdések és észrevételek megvitatása a másodlagos tüzelőanyagok jövőbeni felhasználásához kötődően. A találkozókon a cementgyár képviselői – Mikita István gyárigazgató, Krutek Norbert beruházási projektvezető és Zadravecz Zsófia marketing kommunikációs vezető –, illetve a környezetfejlesztéssel, környezetvédelmi tervezéssel foglalkozó TOTAL Kft. képviselője, Ifj. Csonka Pál vett részt, akik ismertették a másodlagos tüzelőanyagokhoz kapcsolódó jövőbeni terveket, a kapcsolódó beruházásokat. Ezt követően a lakosság kérdéseit, észrevételeit válaszolták meg egy kötetlen beszélgetés során. A legtöbb kérdés a tüzelőanyagok típusára tért ki, melyre megnyugtató válasz érkezett Mikita Istvántól: a felhasználandó hulladékok körébe szigorúan ellenőrzött anyagok kerülhetnek. A gyár tervei között anyagában már tovább nem hasznosítható, megfelelően válogatott és előkezelt műanyag apríték, gumi, illetve biomassza szerepel. A másodlagos tüzelőanyagok beszerzésére vonatkozó kérdés kapcsán az érdeklődőknek Krutek Norbert válaszolt: A gyár a másodlagos tüzelőanyagok beszerzésében kizárólag helyi anyagokra épít, amely további munkahelyeket teremthet.

 

       

 

A bevezetés szükségességének kapcsán szemléltető példákat vonultattak fel a szakemberek. A legfontosabb tudnivaló a cementgyárak másodlagos tüzelőanyag felhasználásával kapcsolatosan az, hogy a technológia alkalmas ezen anyagok energiatartalmának és a kémiai összetételének hasznosítására. A műanyagok például a lerakókban végeznék, ahol idővel ugyanúgy lebomlanának, káros anyagok keletkeznének belőlük. A gumi pedig kémiai összetételénél fogva tartalmaz olyan anyagokat, amely a cementgyártás során elengedhetetlen. A cementgyári technológiának köszönhetően az égetés nagyon magas hőmérsékleten történik, így az anyagok nagy része vagy elég, vagy átalakul és beépül a félkész termékbe, szemben a kifejezetten hulladékégetésre épített erőművekkel. Egy cementgyár általában 50-100 évnyi működésre épül. Már a megépítésnél hosszútávra kell tervezni és ezzel együtt olyan energiaforrások használatára, melyek magukban rejtik a megújulást. A szén, az olaj és a gáz használata nem gazdaságos, nem mellesleg a környezetet is jobban megterheli. Szemléltetésképpen egy tonna szén elégetése során háromszor annyi szén-dioxid keletkezik, míg a biomassza esetében a növény tulajdonságainak köszönhetően lényegesen kevesebb, semlegesebb ez az érték. 

A megjelenteket emellett a kibocsátás mértékének változása is érdekelte: a beruházás hatásait vizsgáló előzetes konzultációs dokumentáció készítője, Ifj. Csonka Pál környezetmérnök hangsúlyozta, hogy a tanulmányban referenciaként megjelölt ausztriai Retznei Cementgyárnak kibocsátása független mérőszervezetek szerint is jócskán a hatóságok által előírt értékek alatt mozog. Az ott sikerrel alkalmazott technológiát használnák fel Királyegyházán is. A hallgatóság több tagját is érdekelte a tüzelőanyag szállításával járó por- és zajszennyezés. A gyárigazgató elmondása szerint naponta kb. 8-10 többlet kamionforgalommal lehet számolni, amelyek az eddigi teherforgalomhoz hasonlóan a 6-os főúton, illetve a főutat a gyárral összekötő, ebből a célból megépített elkerülő üzemi úton fognak közlekedni. Az érdeklődők soraiból elhangzott, hogy a cementgyár profilt vált, és szemétégetőként működik tovább, hiszen a tervezett másodlagos tüzelőanyag felhasználása elérheti a 90 százalékot. A megállapítást Mikita István cáfolta: a másodlagos tüzelőanyag felhasználásának mértéke nem jelenti a cementgyártás megszűnését, mivel a cementgyár felépítéséből, technológiájából fakadóan alkalmatlan az általános szemétégetésre, csak a válogatott anyagok tüzelőanyagként történő felhasználására kész. A végterméknek minden esetben a cementnek kell lennie. A LAFARGE képviselői elmondták: a végleges engedélykérelem benyújtása előtt minden érdemben a kérelmet érintő kérdésre, problémára közösen kívánnak megoldást találni, és ezek a fórumok a lakosság és a gyár közötti párbeszédben csak egy állomást jelentenek. A cementgyár további események szervezését a jövőben is folytatni kívánja.