Pénzügyi vezető: Mária Madalina

Mária Madalina, aki 2012 májusától a LAFARGE Cement Magyarország Kft. pénzügyi vezető munkatársa, a kollégái elmondása szerint a számok bűvöletében él. „Ha felmerül egy-egy probléma, addig nem hagyja magát eltéríteni a feladattól, amíg meg nem találja rá a legjobb megoldást” – meséli Madalináról Zadravecz Zsófia marketing kommunikációs vezető, aki tolmácsként segíti az interjú elkészítését.

 

– Honnan ez a különleges keresztnév: Madalina? 

A nevemmel nem vagyok egyszerű helyzetben. Általában első találkozáskor el kell mondanom, hogy a Mária a vezeték- és a Madalina a keresztnevem. Román nemzetiségű vagyok, egy éve élek csak Magyarországon, amióta a Királyegyházai Cementgyárban dolgozom. 

– Hogyan került kapcsolatba a LAFARGE céggel? 

Már tíz éve ismerem a cégcsoportot, hiszen Romániában is a LAFARGE-nál dolgoztam. Asszisztensként kezdtem a pályafutásomat, majd kontrollerként folytattam. Négy év után neveztek ki kontrolling vezetőnek. 

– Ez azt jelenti, hogy a cégen belüli áthelyezéssel érkezett? 

Nem közvetlenül a LAFARGE-tól hívtak Királyegyházára, de nem sokat tanakodtam, szívesen éltem a lehetőséggel. Úgy gondolom, hogy egy gyár elindításában részt venni az én területemen is egyedülálló kihívást és sok tapasztalatszerzési lehetőséget rejt magában. 

– Azelőtt is ismerte már Magyarországot, Pécset? 

Előtte csak Budapestet, a Balatont és Egert ismertem meg, de mára már Pécs lett a kedvenc városom. A hétvégéimre további terveket szövögetek az ország felfedezésére. 

– Úgy tudom, több nyelven is beszél, hogy áll a magyarral? 

Francia és román nyelvészként végeztem az egyetemen. Emellett beszélek még angolul és olaszul is, ezeket a nyelveket önmagam tanultam lépésről lépésre. Nagyon tetszik a magyar nyelv is, igyekszem elsajátítani, de úgy érzem, még nem jutottam arra a szintre, hogy megfelelően fejezzem ki magam. 

– Pénzügyi vezetőként mi a feladata, hogyan telik egy-egy munkanapja? 

Minden nap hét órakor kezdek itt a munkahelyemen. Elsősorban döntéstámogatással foglalkozom, a rendelkezésre álló egyes adatokat analizálom a vezetői döntések előkészítéséhez. A csoportnak szigorú az előírása az adatok gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatosan, de ennek ellenére, ha szükséges, speciális adatszolgáltatást is tudunk nyújtani. A költségvetéssel kapcsolatban feladatunk elemezni, hogy mik azok a költségcsoportok, amik a gyár üzemeléséhez tartoznak, és az üzemeltetés során különböző a költségcsoportokhoz tartozó javaslatokat teszünk a döntéshozó felé. Pénzügyi vezetőként lehetőségem van arra, hogy ha valaki a szervezeten belül a saját költségkeretét túllépi, akkor ezt átcsoportosíthatom, vagy az alapelveket, prioritásokat megváltoztathatom, hiszen biztosítanom kell a költségvetés egyensúlyát. A harmadik feladatköröm pedig ahhoz kötődik, hogy a LAFARGE szabályozások, alapelvek be legyenek tartva, és megtörténjen időben és szabályosan az eredmények jelentése a cégcsoport központja felé. Végül, de nem utolsó sorban a munkavédelem és a biztonságra vonatkozó szabályokat kell bevezetnem és betartatnom a részlegemben. Mindemellett a munkaruhákkal kapcsolatos munkacsoport vezetője vagyok, amely területen a kitűzött célunk az, hogy meghatározzuk, hogy az egyes tevékenységekhez, milyen munkaruha kötelező és szükséges az emberek biztonsága érdekében. 

– A munkaruhák kiválasztása igényel-e speciális szakképzettséget? 

Speciális tudást olyan szempontból nem igényel, hogy valamilyen iskolát el kellene végezni ehhez a feladathoz. A csoport tapasztalatait felhasználva rendelkezésre állnak irányelvek, és szakmai segítséget, támogatást is kapunk a LAFARGE cégcsoport megfelelő szakembereitől. 

– Hány embert irányít a pénzügyi csoportban, és mi az ő feladatuk? 

Öt ember van a pénzügyi csoportban, mely két részlegre oszlik: az egyik a könyvelési, a másik a kontrolling részleg. A könyvelésen van egy főkönyvelő és két könyvelő. A kontrolling részen pedig van egy junior kontroller és jómagam, a vezető. A kollégáim között van nagyon tapasztalt, rutinos szakember, és van pályakezdő is, akinek az első vagy második munkahelye a Királyegyházai Cementgyár. 

– Van-e családja, mivel tölti a szabadidejét?

Pécsett élek a párommal, aki szintén itt dolgozik a gyárban. Hobbim az olvasás és az utazás, szeretem a spanyol, a dél-amerikai és a román irodalmat. Bármennyire hihetetlen, de hobbim az idegen nyelvek elsajátítása is, mint például a portugál, a német, a katalán és természetesen a magyar. Sajnos nem utazom annyit, mint amennyit szeretnék. A legkedveltebb úti célom Portugália, Magyarországon belül pedig Eger. 

– Mennyire ismeri Királyegyházát? 

Sajnos még nem nagyon, de nagyon tetszik a település neve. Remélem a falunapon lesz szerencsém találkozni és megismerkedni a helyiekkel.