Királyegyházáról a TV2-be

Lukács Ottó (23) újságíróként részt vett már a Helyzet írásában is, de az utóbbi időben az országosan egyik legnézettebb televízió, a TV2 gyakornokaként a Mokka és a Napló című műsorokban segédkezik. Ebből az apropóból kerestem fel, és kérdeztem az élményeiről.

 

– Kárpátaljáról költöztetek Királyegyházára. Nehéz volt megszokni az új környezetet?

Aknaszlatinán városias környezetben éltünk, társasházban laktunk, gyönyörű volt a környezet, még kicsi voltam, de azért vannak emlékeim. Amikor ideköltöztünk, még gyerek voltam, furcsa volt minden, de jó volt a fogadtatás, könnyen beilleszkedtem az osztályba. A lakás volt furcsa, mert akkor nagyon kicsi volt a házunk. Az eddigi életem nagyobb részét itt éltem le, a család 2006-ban lett magyar állampolgár, édesapám pedig tavaly a könnyített honosítással.

– Királyegyházán végezted az általános iskolát, később a Helyzetbe is írogattál, segítettél a fotózásban, videózásban, de egy ideje ritkán látunk itthon.

Érettségi után egy évet jártam Pécsre, a Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának kereskedelmi szakmenedzser képzésére, de mindig is a média és az újságírás érdekelt mindennél jobban. Először csak a technikai része fogott meg, de most már egyre jobban a szerkesztőriporteri rész is érdekel. Sokat segített 2008-ban az a Bicsérden tartott újságíróképzés, melyen a királyegyházi közalapítvány jóvoltából vehettem részt. Utána döntöttem úgy, hogy a Dunaújvárosi Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán tanulok tovább, hogy mélyebb ismerteket szerezzek.

– Hogy kerültél a TV2-höz?

A főiskolán néhányan önszorgalomból bejártunk Hadas Kriszta óráira – akkor még nem kellett fölvennünk azt a tárgyat –, ott riportfilmeket forgattunk, melyeket Kriszta az órán a tananyagban levetített, és ezeken tanulhattuk, hogyan kell riportot készíteni. Mivel nagyon aktívak és érdeklődőek voltunk, lehetőséget kaptunk a TV2-höz menni gyakorlatra.

– Mi volt a feladatod, melyik műsorban dolgoztál?

A mi feladatunk az volt, hogy a szerkesztő által meghatározott témakörben gyűjtsük ki az összes odavonatkozó hírt a lapokból és az internetes hírportálokról. „Felkonfokat”, azaz bevezető szövegeket írtunk, például volt egy tűzeset, ahol bennégett egy kislány, annak a felkonfját az én írásom alapján adták le. A Mokka című műsorban is segédkeztünk, például felkészítettük és bekísértük a vendégeket. Ehhez a munkához hajnali háromkor kellett felkelni, de szívesen tettem, mert érdekesnek tartottam.

– Az iskolai gyakorlatokon is megszabják, hogy miről készíts riportot?

Nem, ott szabadon választhatunk riporttémát. Az első riportunkat a pannonhalmi börtönben készítettük. Érdekes volt, hogy míg a főiskolán remekül be tudom állítani a kamerát a fényviszonyokhoz, ott a helyszínen szinte lefagytam, remegett a kezem. Hadas Kriszta révén sok közismert emberrel sikerült már interjút készíteni, mint például legutóbb Bartók Eszterrel, Damu Rolanddal, aztán a Fókusz műsorvezetőjével, Gönczi Gáborral és Hajdú Péterrel is, aki szerintem profi a szakmájában, és épp emiatt nagyon szimpatikusan viselkedett, tekintettel volt arra, hogy kezdők vagyunk.

– Mi volt a legnagyobb sikered az eddigiek során?

A legjobb az volt, hogy a főiskola által rendezett kisfilm fesztiválon tavaly a videoklip kategóriában első helyezett lettem. De az is nagyon jó, hogy most indítottunk egy saját honlapot a főiskolán, azt közösen szerkesztjük. Én a filmes rész főszerkesztője vagyok, nézettséget kell generálni a honlapra, és partnereket kell találni, akik reklámfelületet vásárolnak, abból származik majd a jövedelmünk.

– Mik a terveid a jövőre nézve?

Terveim szerint idén júniusban fejezem be az alapképzést, és már beadtam a jelentkezésemet a kommunikációs média mesterképzésre, azt is szeretném elvégezni, és a tanulmányaim alatt is szeretnék dolgozni.