Értékesítési igazgató: Hoffmann Tamás

Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. értékesítési igazgatója, egy másfél éves kislány büszke édesapja, akinek hobbija a kertészkedés és az utazás. Az interjú elején kis türelmet kér, és miközben német nyelven tárgyal telefonon, mindketten látjuk, hogy az ablak alatt épp egy LAFARGE feliratú kamion gurul ki a gyárból.

 

– Milyen érzés látni a gyár területéről kigördülő cementtel teli kamiont?

– Ez jelenti a munkánk értelmét és eredményét. Azt szeretem a legjobban, amikor a kamion rááll a mérlegre, aztán kiállítódik a számla, és végre megszületett az üzlet: csörög a kassza, ebből élünk.

– Milyen szerepe van az értékesítési igazgatónak abban, hogy megtörténjen végül maga az eladás?

– Én szervezem meg az értékesítési csapat munkáját, biztosítom a megfelelő piaci és pénzügyi információkat a gyár és a francia csoport számára. Felelős vagyok a holding magyar piacáért. A célom az, hogy a termékünk mielőbb meghatározó szereplője legyen az építőiparnak Magyarországon éppúgy, mint Horvátországban.

– Milyen végzettséggel kell rendelkezni ahhoz, hogy egy ilyen multinacionális cég vezető munkatársává válhasson valaki?

– Természetesen nagyon fontos a nyelvtudás, én angolból és németből rendelkezem felsőfokú nyelvvizsgával. Pécsett szereztem közgazdász, majd szakközgazdász diplomát, de ösztöndíjjal jártam Angliában is egyetemre: a Middlesexi Egyetemen stratégiai marketinget tanultam. Angliában ennek sokkal nagyobb hagyománya van, mint nálunk; míg a magyar képzés inkább elméleti, ott esettanulmányokon keresztül, gyakorlatban láttatják a szakmát. Másrészt azt gondolom, hogy az embernek világot kell látnia, mert ez által sokkal jobban megérti az abban zajló folyamatokat. Minderre erősít rá, ha betekintést kapunk a világ előrehaladottabb részén arról, hogyan működik ott az üzleti élet.

– Milyen utat jártál be az iskolapadtól az igazgatói székig?

– Mindig is közgazdász szerettem volna lenni, mindig szerettem volna sokat utazni, emberekkel foglalkozni. Dolgoztam Budapesten és nyári munkaként Amerikában is, éltem máshol is külföldön, de pécsiként úgy éreztem, hogy az igazi kihívás az, ha az ember a saját szülővárosában tudja megvalósítani az álmait, és nem kell feláldozni a barátait, a családját és kötődéseit. Kerestem és találtam munkát az akkor induló pécsi Elcoteqnél, ami annak idején szívta magába a helyben végzett  egyetemistákat. Ott bejártam a ranglétrát beszerzésből egészen az európai csoportvezető beosztásig, de mivel vonzottak az értékesítésben rejlő kihívások, átültem a tárgyalóasztal másik oldalára, ügyfélkapcsolati menedzser lettem. A pécsi sikerek után már hozzám tartozott a mexikói és az indiai gyártás utáni szolgáltatások értékesítése is. A munkám rengeteg utazással és nemzetközi üzleti tapasztalatszerzéssel járt. Később a munkahelyemen szűkültek a lehetőségek, és az interneten megtalált egy fejvadász, aki az induló Királyegyházi Cementgyárhoz toborzott szakembereket. Hosszas kiválasztási folyamat után megkaptam a feladatot, hogy építsem föl a csapatot, tehát a munkatársaimat már én választhattam ki.

– Kikből áll az értékesítési csapat?

– A hat fős értékesítési csapat területi képviselőkből, egy kiemelt ügyfélkapcsolati vezetőből, egy nagy tapasztalattal rendelkező betontechnológusból és egy értékesítési asszisztensből áll. A mi feladatunk az értékesítési stratégiát kitalálni.

– Hogyan kezdtetek hozzá ehhez a munkához?

– Első feladat feltérképezni azt, hogy kik azok, aki cementet vásárolnak, kik azok, akik felhasználják, és kik azok, akik tovább tudják adni. Annak is érdemes utánajárni, hogy aki használja ezt a terméket, az mire használja, hiszen más és más minőségű cementet kell ajánlanunk egy hídszerkezeti elemhez vagy egy házépítéshez. A királyegyházi járda például olyan kísérleti cementből lett építve, amilyenből csak a legjobb minőségű autópályákat építik. A tavalyi év arról szólt, hogy kapcsolatba kerüljünk minden olyan piaci szereplővel, akit érinthet Európa legmodernebb cementgyárának terméke. Előzetes piackutatást végeztünk személyes kapcsolatokon keresztüli megkeresésekkel, internetet, KSH adatokat felhasználva, továbbá a Strabag munkatársai által addig már kiépített kapcsolatokon keresztül. Júliusban kezdtük el a szállítást az első általunk megkeresett vevők felé. A piac bevezetéséhez tartozó marketingtevékenység része volt az a kampány is, melynek során az utak mellett a hazai cementet reklámozó óriásplakátokat helyeztünk el, és gondoskodtunk róla, hogy az összes közeli tüzépen kapható legyen a termékünk.

– Van-e speciális, egyedi módszer a LAFARGE cement piaci bevezetésére?

– A különböző gyártók által előállított cement termékek között az átlag végfelhasználó számára viszonylag kismértékű minőségi különbségeket lehet produkálni. Mi azonban szeretnénk, hogy mindennek ellenére megkülönböztessék a Királyegyházán vásárolható cementet a többitől. Szeretnénk a gyárban egy olyan ügyfélbarát szemléletet meghonosítani, mellyel a magyar építőiparban úgy érzem úttörő szerepet vállalva, a vevők felé nem egyszerű kiszolgálást, hanem további szolgáltatási tevékenységet kapcsolunk.  

– Partnerek-e ebben az elképzelésben a gyár más területein dolgozó munkatársak?

– Az értékesítési csapat tudja, hogy mennyire fontos a termelő szakemberek tevékenysége, hiszen csak akkor tudunk jól működni, ha a termék magas minőségű. Éppen ezért  megbecsüljük a gyártásban dolgozó kollégák tevékenységét, és bízunk abban, hogy a jövőbeni közös sikereknek egyre jobban együtt tudunk majd örülni. Tudnunk kell értékelni egymás munkáját, hiszen csapatban, illetve csapatok együttműködésében tudunk csak eredményeket elérni. Elsősorban mindenkinek a saját területén kell ahhoz fejlődnie, hogy a saját fejlődésünkkel elősegíthessük a csapat fejlődését is. Nemcsak a beosztásom szempontjából, de emberileg is nagyon fontos nekem a jó emberi viszonyok kialakítása, ez a barátságban és az üzletben is működik. Épp ezért nyitva van az irodám ajtaja mindenki számára.

– Kik veszik a királyegyházai cementet?

– A nagyon hideg időjárás akadályozta az építkezéseket, így az eladást is, de a márciusban induló szezonra most készülünk elő, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Ma már ügyfeleink között találunk piacvezető térkőgyártókat, út- és vasútépítő cégeket, habarcsüzemeket, hídelemgyártókat, tüzéphálózatokat és beszerzési társulásokat. Az ország egész területén értékesítünk, de főleg a Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

– A családod tolerálja-e, segíti-e a munkavégzésedet?

– Maximálisan. A feleségem is közgazdász, de jelenleg gyesen van a másfél éves Gréti nevű kislányunkkal. Mindketten magyarországi német származásúak vagyunk, és ez a kettős identitás hozzásegít ahhoz, hogy a munkahelyemen lévő multikulturális környezetben könnyebben el tudjak igazodni. Otthon ma is használjuk a német nyelvnek egy rég itt maradt dialektusát.