Ökoiskola lettünk

A királyegyházai iskola 2011-ben elnyerte az Ökoiskola címet. Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén. Igyekszünk takarékosan bánni az energiaforrásokkal, csökkenteni a hulladékok mennyiségét, az iskola külső és belső környezetét esztétikusan alakítani.

Iskolaépületünk környékén lévő természetes növényzetet védjük, és újonnan telepített növényeinket rendszeresen és szakszerűen gondozzuk. Felhívjuk diákjaink figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre, így a tanítás során keletkező hulladékok közül a papírt, műanyagot külön gyűjtjük. Az iskolában és otthon elhasznált szárazelemeket külön erre a célra szolgáló gyűjtőedénybe tesszük. Hosszú, havas teleken folyamatosan etetjük a madarakat. Az alsósok játszótere is természetes anyagokból készült. A folyosókon, osztálytermekben zöld növényeket helyeztünk el, barátságossá téve közvetlen környezetünket.

Szeptember hónapban az első osztályosokkal az óvoda-iskola átmenet és az ökoiskola tervezett programján belül ellátogattunk a Sumonyi Madárgyűrűző Táborba. Itt megtekinthettük, hogy miként fogják be, mérik meg és gyűrűzik a kis állatokat. A gyerekek nagy örömére, segédkezhettek a madarak természetbe való visszaengedésében. Októbert az Állatok világnapjáról való megemlékezéssel kezdtük. Részt vettünk az óvodások ez alkalomból megtartott játékos bemutató foglalkozásán, melybe az 1. osztályosok is bekapcsolódhattak. Ezt követően Gyimesiné Fekete Tünde tanítónő tartott bemutatót a nagycsoportos óvodásoknak illetve az 1. és 2. osztályosoknak az ünnep nevében. Ehhez kapcsolódóan rajzpályázatot hirdettünk az alsó tagozatosok és az óvodások részére „Kedvenc állatom” címmel. Örömmel vettük a sok érdekes művet. A legjobbakat oklevéllel és apróbb tárgyi jutalmakkal díjaztuk. Az újrahasznosítás jegyében az óvodások felhívására november elején minden alsós osztály kupakképet készített, melyeket az óvoda teraszán nézhettek meg az érdeklődők.

November 14-én látogatást tettünk a LAFARGE Cement Magyarország Kft. cementgyárába, ahol Borza Norbert automatizálási mérnök, Kovács Mátyás környezetmérnök és Bagi Zoltán munkavédelmi koordinátor színvonalas előadásait hallgattuk meg. Megismerkedhettünk a gyár épülésének körülményeivel, betekintést nyerhettünk a cementgyártás folyamatába, és tájékoztatást kaptunk arról is, hogy milyen óvintézkedéseket tettek a környezetünk védelme érdekében. Terveink között szerepelnek még az ökoprogram részeként a következők:

–          konyhakert létrehozása, növények termesztése,

–          komposztáló kialakítása,

–          látogatás a bükkösdi ökoparkba,

–          valamint a 2. félév folyamán a 3 hetet meghaladó projektben is az ökológia kapja a főszerepet.