Bort, búzát, békességet!

(Video melléklettel a cikk alján.) 

2010 októberében a SZONEK Királyegyházai Általános Iskola Tagintézményének 4. és 5. osztályos tanulói a „Bort, búzát, békességet!” címmel megrendezett, három hetet meghaladó projektben vettek részt. Izgatottan várták, hogy megtudják, milyen programokban vehetnek részt.

 

Az első hét témája a bor volt, melynek keretében felkerestük Villányban Gere Tamás és Zsolt pincészetét, ahol bepillanthattunk a bor készítésének, tárolásának, palackozásának folyamatába. A must megízlelése után sok új és érdekes információ birtokában tértünk haza.

A második héten a búza, a búza aratása, feldolgozása, hasznosítása témakörrel foglalkoztunk. Egyik délután kisétáltunk a gyöngyfai határba, és nemcsak megtekintettük egy kukoricatábla aratását, hanem részt is vehettünk a folyamatban. A gyerekek nagy örömére kipróbálhattuk a kombájnokat, ez az esemény maradandó élményt nyújtott számukra. Az iskola konyháján a gyerekek által aszalt gyümölcsök felhasználásával pogácsát és püspökkenyeret sütöttünk közösen, majd el is fogyasztottuk együtt.A kenyér világnapján (október 15.) kenyérkóstolót rendeztünk az iskola ebédlőjének előterében, ahol a projektbe bevont tanulók kínálták az idelátogatóknak a NaturaPlus Kft. által felajánlott különböző kenyérfajtákat. Ezúton szeretnénk megköszönni támogatásukat.Ellátogattunk a szentlőrinci NaturaPlus Kft. péküzemébe is, ahol figyelemmel kísérhettük a kenyér és péksütemény készítésének menetét. A kedves, figyelmes vendéglátók frissen kisült kakaós csigával kínáltak meg minket, melyet a gyerekek jóízűen fogyasztottak el. Liszt nélkül nincs kenyér, így szerveztünk egy kirándulást az orfűi Malommúzeumba, ahol megnézhettük a száraz- és vízimalom működését. A tanulók személyes tapasztalatot gyűjthettek, kipróbálhatták magukat, mint molnárlegények. Az itt szerzett tapasztalatok nagyban segítették a tanórai munkájukat is.

A harmadik hét a békesség jegyében telt el. Külső előadóként felkértük Kajtár Bertold hitoktató tanár urat, hogy tartson előadást a békéről az érintett tanulóknak. A téma megérintette a gyerekeket, elgondolkodtak. A Csuhémúzeum dolgozói nemezelős foglalkozást tartottak a projektben részt vevők számára, akik nagy igyekezettel tevékenykedtek.

Az utolsó hétre az összefoglalást terveztük, mely során megpróbáltuk átláttatni a gyerekekkel a három téma közti kapcsolatot. Ekkor került sor Dr. Valkai István iskolaorvos érdekes előadására az egészséges életmódról. Október 29-én elérkezett a nagy nap, 12 órakor kezdetét vette a három hetet meghaladó projektzáró szüreti mulatság, melynek nagy látványossága volt a lovas kocsis felvonulás. Az általános iskola udvaráról öt feldíszített lovas kocsival, hangos énekszóval indultunk el a falu két vége felé előadni zenés, táncos műsorunkat. Fogadják hálás köszönetünket a kocsisok! Külön köszönetet szeretnénk mondani Szarka Jánosnak, aki tangóharmonikán kísérte a gyerekek énekét.Miután visszakocsiztunk az iskolához, kezdődött az igazi kihívás, hiszen még csak ezután jöttek az igazi kritikus szemek, a szülők, az iskola pedagógusai, a többi diák és az óvodások. Nagy lelkesedéssel előadták a 4. és 5. osztályos tanulók az összeállított műsort, mely táncból, énekből, versből és a kisbíró hirdetményéből állt össze. A bemutatót megtekintette Heller Alajosné főigazgató asszony is, és nagyon megdicsérte a gyerekeket. A műsor után a kiállítás megtekintésére invitáltuk a jelenlévőket, amely a Bort, búzát, békességet! című projektbe bevont tanulók munkaiból állt.

Végezetül szeretném megköszönni minden kedves pedagógustársamnak a lelkes hozzáállást, az odaadó munkát és mindennemű segítséget, melyet nyújtottak a projekt során.

 

 

{youtube}V_fJW1ErApI{/youtube}

 

 

További részletek a Galériában.